Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ubóstwo i wykluczenie -dzien -ONZ

0
Podziel się:

Ubóstwo i wykluczenie -dzień -ONZ

Około półtora miliarda ludzi na świecie jest dotkniętych ubóstwem . W Polsce z powodu skrajnego ubóstwa cierpi około 2 milionów osób, których dochody nie pozwalają na zaspokojenie podstawowych potrzeb. Dziś ( 17.10) przypada ogłoszony przez ONZ w 1987 roku międzynarodowy dzień walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym.
Według danych GUS i badaczy Diagnozy Społecznej 2011, sfera ubóstwa w Polsce liczebnie nieco się zmniejsza. Od 2009 r. liczba gospodarstw domowych ,które nie mogą pozwolić sobie na zaspokojenie bieżących potrzeb, spadła o z 28 do 26 procent. Ale jednocześnie rośnie liczba ubogich osób utrzymujących się z tak zwanych źródeł utrzymania jak zasiłki, świadczenia rentowe i pielęgnacyjne i inne. Tu wskaźnik wzrósł od 2009 r. z 28,5 proc. do 36,4 proc. liczby ubogich w Polsce..Wyraźny wzrost wystąpił tu w przypadku gospodarstw rencistów z 6,3 do 10,2 procent. Ubóstwem są zagrożone przede wszystkim rodziny niepełne i wielodzietne, wychowujące troje i więcej dzieci.
Międzynarodowy dzień walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym jest okazją do przypomnienia o znaczeniu organizacji , które pomagają osobom dotkniętym ubóstwem. Taką rolę pełnią Polskie Banki Żywności, które przekazują produkty spożywcze organizacjom zajmującym się bezpośrednią pomocą potrzebującym. Dziś Banki Żywności przypominają o konieczności racjonalnego gospodarowania żywnością i niemarnowaniu jej. W 16 miastach w Polsce z tej okazji odbędą się happeningi przeciwko marnowaniu produktów spożywczych "Strajki Żywności" Wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, które należą do najczęściej wyrzucanych produktów, będą namawiać przechodniów do przemyślanych zakupów i właściwego przechowywania produktów, tak, aby się nie marnowały.
Według danych Eurostatu, Polska znajduje się w pierwszej piątce krajów europejskich , w których marnuje się najwięcej żywności, średnio 9 milionów ton rocznie, z czego ponad dwa miliony ton są marnowane przez konsumentów indywidualnych, a pozostałe ponad 6 milionów jest marnowanych masowo przez producentów, hurtowników i dystrybutorów. W ocenie Banków Żywności, wiele z tych produktów, z aktualnymi, choć krótkimi datami przydatności do spożycia mogłoby być przeznaczonych na pomoc potrzebującym.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)