Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ujawniono przyczyny skażenia irlandzkiej wieprzowiny

0
Podziel się:

Irlandzka wieprzowina została skażona dioksynami na skutek stosowania niewłaściwego oleju opałowego przy produkcji paszy dla trzody chlewnej.

Olej zawierający dioksyny był używany do ogrzewania kotłów z odpadami mięsnymi, z których wyrabiano wysokobiałkową paszę dla trzody chlewnej. Tą drogą trująca substancja przedostała się do mięsa wieprzowego i jego przetworów.

Wstrzymanie importu irlandzkiej wieprzowiny i jej przetworów spowodowało pierwsze zwolnienia w przemyśle mięsnym. Jedno z przedsiębiorstw zwolniło 850 pracowników. Według związków zawodowych, zagrożonych jest co najmniej 6 tysięcy miejsc pracy.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)