Kucharze z restauracji "EM" z Koziegłów, Team Rodzinny z Czarkowa i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka z Katowic przygotowali najsmaczniejsze potrawy podczas Festiwalu Śląskie Smaki i otrzymali tytuły Eksperta Śląskich Smaków.
Siódma edycja imprezy odbyła się w sobotę w Chorzowie.
Podczas festiwalu, organizowanego co roku w innej miejscowości regionu, amatorzy i profesjonaliści rywalizując o tytuły Eksperta Śląskich Smaków i Złote Durszlaki. Impreza organizowana przez Śląską Organizację Turystyczną na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń popularyzujących lokalne specjały. To także sposobów na promocję turystyczną regionu.
W tym roku o laury walczyły 23 drużyny - dziewięć amatorskich, sześć szkół i osiem drużyn profesjonalnych. Przedstawiciele restauracji "EM" byli najlepsi w kategorii profesjonalistów, Team Rodzinny z Czarkowa zachwycił jury w kategorii amatorów. Natomiast uczniowie z Katowic otrzymali tytuł Eksperta Śląskich Smaków wśród szkół gastronomicznych. Zdobywcy kolejnych miejsc dostali Złote Durszlaki.
Festiwal, który w tym roku zorganizowano w Parku Śląskim przyciągnął kilka tysięcy osób. Można było podziwiać nie tylko potrawy konkursowe, ale wiele dań z różnych części województwa - śląskiej, ale też częstochowskiej, zagłębiowskiej i góralskiej.
Konkurs kulinarny ma promować śląską kuchnię, a tym samym atrakcje regionu wśród jego mieszkańców i turystów. Przepisy na śląskie potrawy, gotowane w trakcie kolejnych edycji festiwalu, można znaleźć na stronie internetowej www.slaskiesmaki.pl.
Obok Śląskiej Organizacji Turystycznej tegoroczny festiwal współorganizował chorzowski magistrat. Śląska Organizacja Turystyczna nie poprzestaje na organizacji imprez kulinarnych i chce stworzyć Szlak Kulinarny Śląskie Smaki. Dzięki niemu turyści wkrótce dowiedzą się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy mogą liczyć na promocję. Na Szlak Kulinarny wejdzie, na początek, 21 lokali z całego województwa. Warunek jest jeden - ubiegająca się o udział w projekcie restauracja musi serwować (lub chcieć wprowadzić do menu) potrawy regionalne. Menu zostanie sprawdzone przez komisję certyfikacyjną.
Festiwal Śląskie Smaki nie był jedyną imprezą kulinarną organizowaną w sobotę na Śląsku. W Nikiszowcu odbywało się tego dnia drugie Święto Krupnioka, którego celem jest promocja regionalnych tradycji, kultury i obyczajów.(PAP)
kon/ amac/