120. producentów tradycyjnej, regionalnej żywności z 15. europejskich krajów w tym z Polski, przyjedzie w czwartek pod Tatry, aby zaprezentować swoje produkty spożywcze podczas II Europejskie Targi Produktów Regionalnych.
"Przed 12-tu laty postawiliśmy na produkt regionalny, którego sztandarowym przykładem jest oscypek, a za nim kilkanaście innych, certyfikowanych produktów, których z roku na rok przybywa. Chcemy, by targi w Zakopanem stały się wiodącą imprezą promującą produkty regionalne w Europie Środkowej" - powiedział starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica - Makowski.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzowanie zasad unijnych dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności.
Uczestnicy targów, które na zakopiańskiej Równi Krupowej potrwają do niedzieli, będą mogli spróbować i zakupić m.in. hiszpańskie wędliny i sery, gruzińskie konfitury i soki, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę Lisiecką, miody pitne czy jagnięcinę podhalańską i sery z owczego mleka. Codziennie podczas targów będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych.
W trakcie targów odbędzie się seminarium poświęcone produktom regionalnym w Europie. Jednym z tematów będzie "produkt regionalny, jako forma rozwoju turystyki".
Obok produktów spożywczych na zakopiańskiej Równi Krupowej zaprezentują się także twórcy rzemiosła artystycznego.
Z zagranicy do Zakopanego przyjadą wystawcy z 14 krajów Europy: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji. Polskę reprezentować będą producenci zdrowej żywności z 7 województw: dolnośląskiego, lubuskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, łódzkiego i podlaskiego.
Targi uświetnią występy zespołów regionalnych z Podhala, Mazowsza i Kaszub.
W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka kaszubska.(PAP)
szb/ drag/