Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Łódzkie: Zlikwidowano nielegalny zakład przetwórstwa mięsnego

0
Podziel się:

Policjanci zlikwidowali w okolicach Brzezin (Łódzkie) nielegalny zakład
zajmujący się przetwórstwem mięsnym. Zabezpieczono mięso do badań, postępowanie ma wykazać jak
długo trwał proceder i czy sprzedawane tam wyroby stanowiły zagrożenie dla konsumentów.

Policjanci zlikwidowali w okolicach Brzezin (Łódzkie) nielegalny zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym. Zabezpieczono mięso do badań, postępowanie ma wykazać jak długo trwał proceder i czy sprzedawane tam wyroby stanowiły zagrożenie dla konsumentów.

54-letni właściciel zakładu usłyszał zarzut narażenia konsumentów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia bądź ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to do trzech lat pozbawienia wolności - poinformował w czwartek PAP rzecznik łódzkiej prokuratury Krzysztof Kopania.

Policjanci w asyście służb weterynaryjnych w środę wkroczyli na terenie jednej z nieruchomości w gminie Brzeziny. Okazało się, że znajduje się tam nielegalny zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym.

Policjanci zabezpieczyli znaczne ilości mięsa (wołowiny i cielęciny) znajdującego się w 30 pojemnikach, wiszącego na hakach, a także wyprodukowane już wędliny i sprzęt służący do produkcji.

"Zabezpieczono także skąpą dokumentację firmy i monitoring z terenu nieruchomości. Przesłuchano także świadków, którzy potwierdzili, że rzeczywiście dochodziło tam do sprzedaży wędlin, natomiast zakład nie miał zgody na taką działalność" - wyjaśnił Kopania.

Policjanci zabezpieczyli próbki do badań, a także pomieszczenia w których ujawniono mięso. Wszczęto dochodzenie ws. narażenia życia i zdrowia konsumentów - taki zarzut usłyszał 54-letni właściciel nieruchomości.

Według prokuratury mężczyzna przyznał, że zajmował się przetwórstwem mięsnym i produkcją wędlin bez zezwolenia. Twierdzi, że kupował mięso z pewnych źródeł w punktach sprzedaży hurtowej lub od producentów. Przedstawił też dokument dotyczący zakupu pewnej partii mięsa w ostatnich dniach w punkcie sprzedaży hurtowej.

"Będziemy ustalać, czy mogło tam dochodzić do uboju bydła bądź trzody chlewnej, jak długo trwał proceder i czy sprzedawane tam wyroby mięsne stanowiły zagrożenie dla konsumentów" - zaznaczył Kopania. (PAP)

szu/ pz/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)