Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lubelskie: Ruszyła druga edycja konkursu "Rolnik Lubelszczyzny"

0
Podziel się:

Drugą edycję konkursu "Rolnik Lubelszczyzny" - ogłosił urząd marszałkowski w
Lublinie. Celem konkursu jest promowanie najlepszych rolników, popularyzowanie ich osiągnięć oraz
kreowanie pozytywnego wizerunku lubelskiej wsi i rolnictwa.

Drugą edycję konkursu "Rolnik Lubelszczyzny" - ogłosił urząd marszałkowski w Lublinie. Celem konkursu jest promowanie najlepszych rolników, popularyzowanie ich osiągnięć oraz kreowanie pozytywnego wizerunku lubelskiej wsi i rolnictwa.

"Rolnictwo to - mówiąc w przenośni - nasz największy zakład produkcyjny wytwarzający zdrową i smaczną żywność, której zazdroszczą nam w całej Europie. Mamy w regionie liczących się w Polsce producentów rolnych, warto pokazać lubelskiej publiczności ich sukcesy i osiągnięcia, a przede wszystkim nowoczesne metody produkcji i uzyskiwane wyniki" - powiedział PAP wicemarszałek województwa Sławomir Sosnowski.

Konkurs rozgrywany jest w czterech kategoriach: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, gospodarstwo ekologiczne i sadownictwo. Kandydatury przyjmuje sekretariat Targów Lublin, mogą je zgłaszać m.in. urzędy gminne, grupy producentów oraz branżowe organizacje i związki rolnicze. Termin zgłoszeń upływa 30 kwietnia.

Kapituła konkursowa, złożona z przedstawicieli organizatorów - Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie i Targów Lublin - oraz organizacji rolniczych i firm produkujących dla rolnictwa, będzie wizytowała zgłoszone gospodarstwa i oceniała je pod względem efektywności i jakości produkcji, stosowania nowoczesnych technologii, dbałości o estetykę, a także umiejętności korzystania z funduszy europejskich.

W ubiegłym roku laureatami pierwszej edycji konkursu "Rolnik Lubelszczyzny" zostali: hodowca bydła Karol Kieliszek ze wsi Kurzelaty, właściciel stada liczącego 52 krowy, 24 jałówki oraz 18 cieląt; Andrzej Flasiński z miejscowości Budynin, prowadzący 120-hektarowe gospodarstwo, w którym uprawia buraki cukrowe, rzepak, marchew i pszenicę, oraz Piotr i Urszula Osikowie z Woli Skromowskiej, uprawiający m.in. warzywa gruntowe w gospodarstwie ekologicznym liczącym 62 ha. (PAP)

kop/ amac/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)