Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mołdawia: Antygrypowa dieta żołnierzy

0
Podziel się:

Mołdawskie Ministerstwo Obrony podjęło decyzję o obowiązkowym włączeniu
do diety żołnierzy cebuli i czosnku, by pomóc im w ochronie przed tzw. świńską grypą.

Mołdawskie Ministerstwo Obrony podjęło decyzję o obowiązkowym włączeniu do diety żołnierzy cebuli i czosnku, by pomóc im w ochronie przed tzw. świńską grypą.

Naczelny lekarz w resorcie obrony pułkownik Sergiu Vasislita powiedział, że w dziennej diecie każdego żołnierza znajdzie się ok. 25 gramów cebuli i ok. 15 gramów czosnku, co wielkością odpowiada niewielkiej cebuli i kilku ząbkom czosnku.

Zarówno cebula, jak i czosnek są w Mołdawii uważane powszechnie za środki wspomagające system odpornościowy.

Doktor Vasislita powiedział, że decyzję o obowiązkowym wprowadzeniu do posiłków żołnierzy cebuli i czosnku podjęto, gdy 24 żołnierzy zachorowało w ciągu dwóch tygodni na grypę A/H1N1. Ogółem na tę grypę choruje ponad 1 000 mieszkańców Mołdawii. Każdego dnia zapada na nią ok. 90 osób.

Siły zbrojne Mołdawii - niewielkiej poradzieckiej republiki graniczącej z Ukrainą i Rumunią - liczą ok. 6 500. (PAP)

mmp/ ro/

5158863

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)