Ministerstwo rolnictwa Francji poleciło w piątek sklepom wstrzymanie sprzedaży sera mozzarella wyprodukowanego w Kampanii, na południu Włoch. Powodem tej decyzji jest obawa przed skażeniem dioksynami. Produkty te wycofały ze sprzedaży także Włochy.
Ministerstwo podkreśliło w komunikacie, że nakaz natychmiastowego wycofania ze sprzedaży mozzarelli wyprodukowanej w Kampanii z mleka bawolego ma _ charakter prewencyjny _. Resort zapowiedział przy tym przeprowadzenie testów, które wykażą, czy ser ten można bezpiecznie jeść.
Komisja Europejska (KE) poinformowała natomiast w piątek, że kwestionowaną mozzarellę wycofały ze sprzedaży także Włochy. - _ Otrzymaliśmy potwierdzenie, że Włochy wycofały mozzarellę pochodzącą z 25 firm, których produkty były skażone _ - powiedział przedstawiciel KE.
Włochy zapewniły także, że będą prowadzić _ stały monitoring _ zakładów produkcyjnych, by zapobiec w przyszłości pojawieniu się zbyt wysokiej zawartości dioksyn w mozzarelli.
| Problemy z mozzarellą rozpoczęły się, gdy ujawniono, że niektóre zakłady w Kampanii produkują ją z mleka zawierającego dioksyny. Ich obecność wiąże się z zaleganiem w rejonie Neapolu tysięcy ton niewywożonych miesiącami śmieci oraz nielegalnym ich zakopywaniem. Według niektórych ekspertów w ten sposób toksyny trafiają do pasz. |
| --- |