Kaczka z puree z rukwi wodnej; sandacz z sosem z trawy żubrowej i szarlotka według przepisu Anny Komorowskiej znalazły się w menu obiadu w Belwederze wydanego z okazji spotkania w Warszawie polskiego prezydenta z przywódcami państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Francji i Niemiec.
Do Warszawy przyjechali w środę szefowie rządów: Słowacji - Robert Fico, Czech - Petr Neczas, Węgier - Viktor Orban, a także prezydent Francji Francois Hollande oraz kanclerz Niemiec Angela Merkel. Po rozmowach w kancelarii premiera z szefem polskiego rządu udali się do pobliskiego Belwederu, gdzie spotkali się z prezydentem Bronisławem Komorowskim.
W menu obiadu wydanego z tej okazji znalazła się kaczka z puree z rukwi wodnej, grillowanymi nitkami pora i anchois. Później zaserwowano sandacza na puree selerowym z sosem z trawy żubrowej. Do posiłków podano wino francuskie oraz niemieckie. Na deser politycy zjedli szarlotkę według przepisu prezydentowej Anny Komorowskiej, podano do niej węgierski tokaj.
Przepis na szarlotkę pochodzi z albumu "Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku", który powstał pod patronatem Anny Komorowskiej. Album zawiera przepisy 12 wybitnych szefów kuchni. Znaleźć w nim można także propozycje kulinarnie pierwszej damy, a wśród nich: szparagi z sosem, chłodnik z botwinki, lin z patelni z sałatą i sosem rabarbarowym, cielęcina z fasolką szparagową oraz szarlotka.
Pod koniec lutego album, opatrzony wstępem Anny Komorowskiej, otrzymał trzecią nagrodę w finale konkursu Gourmand World Cookbook Awards na najlepsze wydawnictwo kulinarne. Nagroda została przyznana w Paryżu.(PAP)
hgt/ son/ bk/