Pieczona kaczka z sosem śliwkowym i flaczki z lina z grzybami uznane zostały za najlepsze tegoroczne potrawy regionalne w konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy", którego finał odbył się w sobotę w Olsztynie.
Do konkursu zorganizowanego przez samorząd województwa zgłoszono 100 produktów i 38 potraw regionalnych, przygotowanych przez firmy, restauracje, szkoły gastronomiczne, koła gospodyń i gospodarstwa agroturystyczne.
Ci, którzy wcześniej zwyciężyli w zmaganiach subregionalnych w Elblągu, Ełku i Szczytnie, spotkali się w sobotę na finale w Olsztynie.
W kategorii potraw przyznano dwie główne nagrody. Otrzymali je: Barbara Pepłowska z Nerwiku za flaczki z lina z grzybami oraz uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą.
W kategorii produktów regionalnych zwyciężyły: lody śmietankowo-miodowe z cukierni w Łukcie, masło naturalne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku, miód wielokwiatowy firmy Miody Mazur w Gołdapi oraz chleb razowy tradycyjny z piekarni w Dźwierzutach.
Nagrodę za najlepszy regionalny napój alkoholowy otrzymał porter warmiński z browaru Kormoran w Olsztynie.
Zdaniem przewodniczącego jury Grzegorza Rusaka, podobne konkursy kulinarne powinny być kołem napędowym promocji Warmii i Mazur jako regionu turystycznego. W jego ocenie tradycyjna kuchnia pozwala również zachować tożsamość regionalną.
Celem organizowanego od siedmiu lat konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy" jest zebranie i opublikowanie unikatowych regionalnych przepisów kulinarnych.(PAP)
mbo/ je/