Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Opole: II Opolskie Targi Gastronomiczne "Opolgastro"

0
Podziel się:

50 wystawców i producentów branży gastronomicznej spotkało się w środę w
opolskim Okrąglaku na II Opolskich Targach Gastronomicznych "Opolgastro" 2012. Były pokazy barmanów
i kelnerów oraz smakołyki robione przez doświadczonych kucharzy.

50 wystawców i producentów branży gastronomicznej spotkało się w środę w opolskim Okrąglaku na II Opolskich Targach Gastronomicznych "Opolgastro" 2012. Były pokazy barmanów i kelnerów oraz smakołyki robione przez doświadczonych kucharzy.

Jak wyjaśnił dyrektor Stowarzyszenia Handlowców Ziemi Opolskiej Andrzej Sieheń, które zorganizowało te targi, impreza miała charakter zamknięty. To znaczy, że spotkali się na niej wyłącznie przedstawiciele branży gastronomicznej zaproszeni przez wystawców i członkowie Stowarzyszenia Handlowców Ziemi Opolskiej, a tych jest niemało. Organizacja skupia ponad 500 sklepów, blisko 100 lokali gastronomicznych i ok. 40 hurtowni. "Liczbę firm, które odwiedziły, imprezę szacujemy na około dwieście" - stwierdził Andrzej Sieheń.

Wśród wystawców, prócz znanych producentów przypraw, soków, sosów czy przedstawicieli browarów, w opolskim Okrąglaku pojawili się producenci gastronomicznych tekstyliów (obrusów, pokrowców czy odzieży dla personelu), urządzeń takich jak piece konwekcyjne, miksery, krajalnice i roboty czy informatycy zakładający kasy fiskalne. "Założenie tych targów było takie, by każdy, kto prowadzi bar czy restaurację znalazł tu wszystko, czego mu trzeba" - wyjaśnił Sieheń.

Nie zabrakło też kulinarnych atrakcji. Był pokaz barmanów, carvingu, czyli wycinania misternych wzorów w owocach czy warzywach, pokaz wytwornego kelnerowania, flanbirowania, czyli podawania płonących potraw. Gospodynie z Opolskiego Stowarzyszenia Integracji Lokalnej podawały regionalne smakołyki, a uczniowie opolskiego technikum gastronomicznego i szkoły zawodowej o tym samym profilu na miejscu gotowali opolskie pierogi, czyli takie, które zamiast białego sera z ziemniakami łączą ser żółty. "Pojawiliśmy się tu z uczniami żeby pokazać restauratorom, że w naszej szkole przygotowujemy im kadrę - młodych ludzi, którzy po ukończeniu szkoły mogą być kucharzami, kelnerami czy menadżerami lokali" - wyjaśniła nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Alicja Świczewska - Koss.

Natomiast zawodowi kucharze skupieni w Stowarzyszeniu Kucharzy Regionu Opolskiego, które było współorganizatorem targów, dali pokaz podawania mięs z sosami i malowania czekoladą. Wszystkiego można było spróbować i ocenić kunszt gotujących. (PAP)

kat/ sto/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)