Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Początek sezonu szparagowego trudniejszy niż w poprzednich latach

0
Podziel się:

Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i
wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich
stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.

Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.

Jak powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, tak trudnego początku sezonu spowodowanego ostrymi mrozami producenci nie odnotowali od kilkunastu lat. "Ucierpiały głównie delikatne, holenderskie odmiany bez łyka. Problemem były zwłaszcza szparagi dziurawe, których było nawet 80 proc., odbiorcy zachodni nie przyjmowali takich warzyw. Na szczęście w ostatnim czasie, po ociepleniu, spadły duże ilości deszczu i ochłodziło się, to spowodowało zmniejszenie tempa wzrostu szparaga, wypustki się wypełniły i teraz jest już lepiej" - powiedział.

"Jesteśmy na początku sezonu, nie możemy dramatyzować, pozostała część sezonu powinna być udana. Właśnie wzmaga się podaż szparaga np. w związku z uroczystościami pierwszokomunijnymi; jest duże zapotrzebowanie na szparagi średniej grubości, który nadaje się do wyrobów garmażeryjnych" - dodał.

Według szacunków, powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi ok. 1,5-2 tys. ha. Jest coraz więcej plantacji dużych, zanikają małe szparagarnie. Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ocenił, że szparag to warzywo coraz częściej obecne na polskich stołach. "Zainteresowanie szparagami bardzo wzrosło, oczywiście ono nie jest równomierne w całej Polsce. W zachodniej części kraju popyt na szparagi jest tak duży, że część producentów zrezygnowała z eksportu, bo jest w stanie sprzedać wszystko na krajowym rynku. Nadal są jednak rejony, gdzie szparag jest mniej znany" - powiedział PAP Knaflewski.

"To jest warzywo królewskie, danie celebrytów, wyróżniające się walorami dietetycznymi, smakowymi, wpływające na zdrowie, samopoczucie. Z drugiej strony jego cena sięgnęła poziomu plebejskiego. Na straganach w Poznaniu kilogram szparagów można dostać za 4 złote" - dodał.

Jego zdaniem zmienia się nie tylko zainteresowanie szparagami, ale też szparagowy gust Polaków.

"Jesteśmy, podobnie jak Niemcy i Holendrzy, nacją, gdzie jada się szparagi bielone, jednak z roku na rok coraz większe jest zainteresowanie szparagami zielonymi. To jest też dowodem na to, że grono konsumentów się powiększa, bo to nowi konsumenci wybierają szparagi zielone" - powiedział.

Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce, większość produkcji jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Wielkopolska słynie z produkcji szparaga, jeszcze przed I wojną światową był on stąd eksportowany głównie do Berlina.

Polski Związek Producentów Szparaga działa od 1993 roku. Skupia ponad 50 liczących się producentów. Kilkanaście największych szparagarni w Polsce produkuje ponad 50 proc. polskich szparagów, są to firmy z kapitałem holenderskim lub niemieckim.

Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych, zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Największymi producentami szparagów są: Chiny, Peru i Stany Zjednoczone. Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak. (PAP)

rpo/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)