Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podkarpackie: Warsztaty dla młodych kucharzy

0
Podziel się:

Nabór do II edycji warsztatów kulinarnych w ramach projektu "Tradycyjne
Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" trwa do 29 czerwca. Wnioski mogą składać uczniowie i
nauczyciele ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Nabór do II edycji warsztatów kulinarnych w ramach projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" trwa do 29 czerwca. Wnioski mogą składać uczniowie i nauczyciele ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Głównym celem warsztatów jest przekazanie młodym kucharzom umiejętności, jak łączyć nowoczesną kuchnię polską z jednoczesnym wykorzystaniem produktów regionalnych.

Z każdej szkoły może zgłosić się jedna grupa, złożona z dwóch uczniów i nauczyciela. Po zakończeniu naboru, 10 szkół - wybranych na podstawie kolejności zgłoszeń, weźmie udział w dwudniowych warsztatach.

W czasie ich trwania przewidziana jest część praktyczna, obejmująca zajęcia ze znanymi kucharzami i restauratorami. Każda grupa będzie musiała również przygotować dania z regionalnych produktów. Natomiast w części teoretycznej uczestnicy zdobędą wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i innych krajach UE.

Podczas warsztatów zostanie ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie br. w Warszawie. Zadaniem jego uczestników będzie przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych.

Celem projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych. Konkurs organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską. (PAP)

huk/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)