Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podlaskie: Projekt "Smaki z sokolskiego lasu"

0
Podziel się:

Mieszkańcy wsi Sokole (Podlaskie) uczą się,
jak zarabiać na sprzedaży turystom przetworów wytwarzanych według
własnej receptury. Uczestniczą w projekcie "Smaki z sokolskiego
lasu", w którym - od zbierania owoców leśnych po zdobienie
słoiczków - wszystko robią sami.

Mieszkańcy wsi Sokole (Podlaskie) uczą się, jak zarabiać na sprzedaży turystom przetworów wytwarzanych według własnej receptury. Uczestniczą w projekcie "Smaki z sokolskiego lasu", w którym - od zbierania owoców leśnych po zdobienie słoiczków - wszystko robią sami.

Finansowany m.in. ze środków UE projekt realizuje Stowarzyszenie Widok z Białegostoku, zajmujące się nieformalną edukacją artystyczną osób, które z racji zamieszkiwania na terenach oddalonych od dużych ośrodków miejskich mają utrudniony dostęp do kultury. Organizacja od kilku lat prowadzi też w Sokolu świetlicę dla dzieci i młodzieży.

Projekt "Smaki z sokolskiego lasu. Podstawy przetwórstwa runa leśnego" finansowany jest ze środków unijnych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL) oraz z budżetu państwa. Jego realizacja zakończy się w październiku.

Jak powiedziała PAP koordynatorka projektu Marta Zajkowska, w szkoleniach uczestniczy kilkanaście osób z Sokola i okolic. Wzięły one już udział w warsztatach własnoręcznego ozdabiania słoiczków, prowadzonych przez artystkę-rzeźbiarkę Małgorzatę Niedzielko. W ramach projektu ukończą też kurs klasyfikatora grzybów, uprawniający do profesjonalnego zajmowania się grzybami i do pracy w skupie.

Zdaniem Zajkowskiej, szczególnie cenne dla uczestników projektu okazały się zajęcia z opracowywania szaty graficznej słoiczków, w których znajdą się marynowane rydze, konfitury z malin czy borówki przygotowane według własnej receptury. W jej ocenie warsztaty te "nauczyły myślenia projektowego".

Uczestnicy przygotowywali etykiety umieszczane zarówno na słoiczku, jak i na wieczku. Musieli ujednolicić swoje pomysły, a jednocześnie sprawić, by każdy słoiczek był charakterystyczny tylko dla jednej gospodyni czy gospodarza. Dlatego wpadli na pomysł, by słoiczki "podpisywać" swoimi podobiznami rysowanymi przez innych uczestników.

Korzystali też z pomysłów swoich wnuków i dzieci, a także szablonów przygotowanych przez artystkę. Jednym z nich był zeskanowany liść paproci, stanowiący - zdaniem Zajkowskiej - atrakcyjną ozdobę.

Jak mówiła Zajkowska, uczestnicy projektu już teraz planują założenie stowarzyszenia, które zajmowałoby się przede wszystkim promowaniem i sprzedażą przetworów.

Pierwsze profesjonalne stoisko ze swoimi produktami mieszkańcy Sokola wystawią podczas Święta Grzyba, co roku odbywającego się we wrześniu w pobliskim Michałowie. Każdy z uczestników zobowiązany jest do przygotowania co najmniej czterech zdobionych słoiczków zawierających przetwory o unikalnej recepturze. Do końca sierpnia przysmaki gospodyń i gospodarzy będzie też można próbować podczas wakacyjnych imprez kulturalnych odbywających się w Sokolu.

Stowarzyszenia Widok otrzymało prawie 50 tys. zł dofinansowania w ramach unijnego programu "Inicjatywy lokalne na rzecz podnoszenia poziomu aktywności zawodowej na obszarach wiejskich". W województwie podlaskim środki z tej puli otrzymały też inne organizacje pozarządowe oraz gminne samorządy, m.in. na projekty związane z rozwojem agroturystyki czy rękodzielnictwa. Termin uruchomienia kolejnego konkursu w ramach tego programu planowany jest na pierwszy kwartał 2009 r.(PAP)

mwi/ hes/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)