Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podlaskie: Uczelnie będą kształcić technologów żywności

0
Podziel się:

Uruchomienie nowego kierunku studiów poświęconego badaniu jakości żywności
ma być efektem porozumienia podpisanego we wtorek w Białymstoku pomiędzy uniwersytetem,
politechniką i grupą mleczarską Mlekovita.

Uruchomienie nowego kierunku studiów poświęconego badaniu jakości żywności ma być efektem porozumienia podpisanego we wtorek w Białymstoku pomiędzy uniwersytetem, politechniką i grupą mleczarską Mlekovita.

Współpraca ma głównie obejmować organizowanie zespołów naukowych prowadzących systematyczne badania nad inżynierią, jakością i bezpieczeństwem żywności. Mlekovita ma zapewnić m.in. staże i praktyki oraz dostęp do swoich laboratoriów. Partnerzy porozumienia mają wspólnie starać się o granty i projekty dotyczące badania jakości surowców i produktów żywnościowych.

Nowy kierunek studiów związany z badaniem żywności, który ma powstać w Białymstoku w ciągu dwóch lat, ma być uzupełnieniem luki edukacyjnej w regionie w tym zakresie. Jak podkreślały władze uczelni, w Podlaskiem nie ma obecnie studiów wyższych związanych z rolnictwem. Takie kierunki były na Politechnice Białostockiej, ale studenci wybierali podobne specjalizacje w innych miastach, np. w Warszawie czy Olsztynie.

W regionie co roku 10 szkół ponadgimnazjalnych kształcących w zawodach związanych z rolnictwem i żywnością opuszcza około 200 absolwentów, którzy muszą wyjeżdżać na studia poza region. Chodzi o to, by ich zatrzymać w regionie zapewniając im możliwość dalszej edukacji. (PAP)

kow/ ls/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)