Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Pokazowa linia technologiczna do przetwórstwa mięsa w ODR w Radomiu

0
Podziel się:

Centrum praktycznego szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa
uruchomiono w środę w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Według obecnego na uroczystości
wiceministra rolnictwa Tadeusza Nalewajka, tzw. małe przetwórstwo jest szansą dla wielu rolników.

Centrum praktycznego szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa uruchomiono w środę w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Według obecnego na uroczystości wiceministra rolnictwa Tadeusza Nalewajka, tzw. małe przetwórstwo jest szansą dla wielu rolników.

Demonstracyjna linia technologiczna przetwórstwa mięsa ma służyć do szkolenia rolników, doradców, nauczycieli studentów i uczniów szkół rolniczych.

Linię produkcyjną tworzą maszyny i urządzenia do przetwórstwa mięsa, pozwalające na produkcję szerokiego asortymentu tradycyjnych przetworów mięsnych. W jednym cyklu produkcyjnym mogą zostać przerobione cztery półtusze wieprzowe. Koszt zakupu takiej linii wynosi ok. 300 tys. zł.

"Wzorcowa linia może być przydatna rolnikom, którzy chcą zdywersyfikować swoje dochody i wszystkim tym, którzy chcą się nauczyć przetwórstwa mięsa na małą skalę, na poziomie gospodarstwa rolnego" - podkreślał dyr. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Krzysztof Mościcki. Dodał, że ODR zamierza - za zwrotem kosztów produkcji - udostępniać rolnikom linię do ich własnych celów produkcyjnych.

Obecny na otwarciu centrum szkoleniowego w Radomiu wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk powiedział, że w Polsce jest aż 1,2 mln gospodarstw do 10 ha. Według niego dla wielu rolników szansą na rozwój może być tzw. małe przetwórstwo.

"Z racji tego rozdrobnienia musimy szukać wszystkich innych możliwości zarobienia w inny sposób niż tylko prowadząc produkcję stricte rolniczą" - podkreślał Nalewajk.

Centrum praktycznego szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa powstało z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.

Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a ODR w Radomiu - linię do przetwórstwa owoców i warzyw. Do tej pory przeszkolono przy ich użyciu 2 tys. osób.(PAP)

ilp/ drag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)