Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ponad tonę kutii zjedzono w krótkim czasie na jarmarku we Lwowie

0
Podziel się:

TASS) - Ponad tonę kutii - tradycyjnej wschodniosłowiańskiej potrawy
wigilijnej - przygotowano w poniedziałek na jarmarku bożonarodzeniowym w centrum Lwowa. Z tą słodką
potrawą z ziaren pszenicy, maku i miodu uporano się w ciągu godziny; jedli ją mieszkańcy i goście.

TASS) - Ponad tonę kutii - tradycyjnej wschodniosłowiańskiej potrawy wigilijnej - przygotowano w poniedziałek na jarmarku bożonarodzeniowym w centrum Lwowa. Z tą słodką potrawą z ziaren pszenicy, maku i miodu uporano się w ciągu godziny; jedli ją mieszkańcy i goście.

Organizatorka imprezy z lwowskiego merostwa Olga Hreniuch powiedziała, że przygotowanie kutii to proces szczególny, niemal mistyczny.

Panuje wierzenie, że im posilniejsza i smaczniejsza jest kutia, tym bogatszy będzie nadchodzący rok. Dlatego też kucharze biorą do jej przygotowania wiele "różności": orzechy, rodzynki, chałwę, miód, by zadowolić każdy smak - powiedziała przedstawicielka władz.

Wielki kocioł z kutią stanął na placu przed Lwowską Operą. Kucharze za tę potrawę otrzymali dyplom Narodowej Księgi Rekordów.

Na kutię zużyto ponad tonę ziaren pszenicy, 350 litrów utartego maku, 70 litrów miodu i 25 kg rodzynek.

W poniedziałek przypada święto Bożego Narodzenia wyznawców prawosławia.(PAP)

mmp/ mc/

12950222

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)