Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Radom: Powstanie pokazowa linia technologiczna do przetwórstwa mleka

0
Podziel się:

Pokazowa linia technologiczna do przetwórstwa mlecznego powstanie w Centrum
Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Linia pomoże w szkoleniu rolników, doradców, nauczycieli i uczniów
szkół rolniczych z całej Polski.

Pokazowa linia technologiczna do przetwórstwa mlecznego powstanie w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Linia pomoże w szkoleniu rolników, doradców, nauczycieli i uczniów szkół rolniczych z całej Polski.

Jak poinformował PAP dyrektor radomskiego oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Henryk Skórnicki, będzie to linia do tzw. małego przetwórstwa mleka na poziomie gospodarstwa. Dzięki specjalnym urządzeniom z mleka wyrabiane będą m.in. sery, jogurty i lody.

Zdaniem Skórnickiego wzorcowa linia może być przydatna rolnikom, którzy chcą zająć się przetwórstwem mleka na małą skalę. Będą oni mogli przyjrzeć się produkcji prowadzonej i otrzymać niezbędne informacje na temat wymogów dotyczących uruchomienia tego rodzaju działalności.

W drugiej połowie roku ma być ogłoszony przetarg na zakup urządzeń. Ich koszt szacuje się na ok. 220 tys. zł. Linia ma być gotowa do końca roku.

Linia technologiczna do przetwórstwa mlecznego to czwarty już moduł szkoleniowy realizowany przez CDR w Radomiu. W ub. roku uruchomiono tam centrum praktycznego szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa, czyli linię technologiczną do produkcji tradycyjnych przetworów mięsnych. Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a CDR w Radomiu - linię do przetwórstwa owoców i warzyw.

W szkoleniach organizowanych przez CDR uczestniczą rolnicy, doradcy, nauczyciele i uczniowie szkół rolniczych. Do tej pory przeszkolono ok. 2,2 tys. osób. Pod koniec czerwca ma rozpocząć się kolejna edycja szkoleń dla około tysiąca osób. (PAP)

ilp/ amac/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)