Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Słowacja: Media: oscypka Polakom nie damy

0
Podziel się:

Wszystkie wtorkowe słowackie gazety
informują, iż Bratysława zaprotestowała w Unii Europejskiej
przeciwko zarejestrowaniu oscypka jako wyrobu z Polski, bo jest on
od wieków robiony również po słowackiej stronie Tatr.

Wszystkie wtorkowe słowackie gazety informują, iż Bratysława zaprotestowała w Unii Europejskiej przeciwko zarejestrowaniu oscypka jako wyrobu z Polski, bo jest on od wieków robiony również po słowackiej stronie Tatr.

"Oscypka Polakom nie damy", "Zaczęliśmy walczyć o oscypek", "Słowacja protestowała w Unii w sprawie oscypka" - to tytuły z pierwszych stron słowackich gazet.

Jeszcze ostrzejsze, często wulgarne, komentarze znalazły się na stronach internetowych gazet.

Zarejestrowanie oscypka przez Polaków oznaczałoby, iż może być on wyrabiany tylko po polskiej stronie Tatr i oznaczany jako "polski produkt" - wyjaśnia "Pravda".

"Sme" informuje, iż Polacy chcą zarejestrować także inne "typowo słowackie produkty" jak bryndza, czy korbacze (żółty ser w pasemkach poskręcany w kształcie warkocza - PAP), które zdaniem gazety, "od wieków były +wizytówką+ Słowacji".

Przegraliśmy z Węgrami, przegramy z Polakami? - zastanawiają się "Hospodarske noviny", odnosząc się do faktu, iż Komisja Europejska zdecydowała, iż wino tokaj jest wyrobem węgierskim, choć winogrośl do produkcji tego wina jest uprawiana także w kilku wioskach po słowackiej stronie Dunaju.

Tylko ta gazeta, jako jedyna, informuje, iż od 2005 roku istnieje między Bratysławą i Warszawą umowa, iż Polacy zarejestrują w UE "oscypek", a Słowacy zgłoszą swój wyrób, bardzo podobny, ale zawierający więcej mleka krowiego i robiony troche inną techniologią, pod nazwą "słowacki oscypek" (slovensky osztiepok - PAP).

Dariusz Wieczorek (PAP)

dar/ ro/

media
wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)