Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Tatarski "pierekaczewnik" z Podlasia zarejestrowany w UE

0
Podziel się:

Tatarski piróg "pierekaczewnik", wypiekany w Podlaskiem, został wpisany
przez Komisję Europejską na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" - poinformowało
Ministerstwo Rolnictwa.

Tatarski piróg "pierekaczewnik", wypiekany w Podlaskiem, został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.

Tatarski piróg jest dwunastą polską potrawą, która znalazła się na liście gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych nazw geograficznych - informuje Ministerstwo Rolnictwa.

Wcześniej zarejestrowano m.in. miody pitne "półtorak", "dwójniak", "trójniak", "czwórniak", ale też oscypek, bryndzę podhalańską czy rogal świętomarciński.

Starania o rejestrację "pierekaczewnika" trwały dwa lata - powiedziała w środę PAP Dżanneta Bogdanowicz z Kruszynian (Podlaskie), która składała wniosek o rejestrację do UE. Jest ona znaną przedstawicielką środowiska tatarskiego na Podlasiu, która m.in. promuje kuchnię tatarską.

Magdalena Głodek z Ministerstwa Rolnictwa powiedziała PAP, że rejestracja "pierekaczewnika" oznacza, że wszyscy, którzy chcą wyrabiać ten produkt - muszą się stosować do zarejestrowanej receptury. Rejestracja - oprócz tradycyjnego składu potrawy - chroni także jej nazwę. Za produkcję niezgodną z recepturą pod nazwą "pierekaczewnik" można być pozwanym do sądu.

"Pierekaczewnik" to przekładaniec wielowarstwowego ciasta z farszem. Są trzy jego rodzaje: z mięsem, z jabłkami i rodzynkami oraz z białym serem. Ciasto rozwałkowywane jest na bardzo cienkie warstwy. Całość ciasta z farszem zwija się w rulon. Po upieczeniu "pierekaczewnik" - jak podają opisy tego ciasta - przypomina wyglądem muszlę ślimaka.

Jak mówi Bogdanowicz, polscy Tatarzy wypiekali tę potrawę od XVIII wieku. Są na to źródła historyczne. Trzeba je było przedstawić UE. Żądano też bardzo szczegółowego opisu wyrobu oraz składników w precyzyjnych gramaturach.(PAP)

kow/ woj/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)