*Robert Echaust i Jakub Walczak z poznańskiej Platinum Palace Residence zwyciężyli w rozstrzygniętym w środę w Poznaniu Kulinarnym Pucharze Polski. Finał tegorocznej edycji współzawodnictwa odbył się w ramach targów Gastro Trendy. *
Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Do środowego finału zakwalifikowało się osiem drużyn kucharskich.
Tegorocznym finałowym daniem konkursowym była potrawa z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków.
"Danie zespołu z Poznania było wykonane z koncepcją, na światowym poziomie, jeśli chodzi o użyte techniki, smak, dbałość, prezentację. Praktycznie bezbłędne, jeśli chodzi o czysto kulinarną stronę" - powiedział PAP przewodniczący międzynarodowego składu sędziowskiego Adam Chrząstowski z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Jak wyjaśnił, zadana w finale potrawa była bardzo trudna do wykonania, pozwoliła ocenić kucharski kunszt zawodników.
"Jest ona trudna ze względu na strukturę policzków, w środku jest dużo kolagenu, który trzeba umieć rozkleić. Najlepszemu zespołowi udało się odpowiednio ugotować mięso, potrawa była miękka, smaczna, smak nie był złamany innymi przyprawami, zachowany został naturalny smak cielęciny" - powiedział.
Drugie miejsce w konkursie zajęli Przemysław Wieloch i Grzegorz Cielecki z Restauracji Jan w Bełchatowie a trzecie Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork reprezentujący firmę BanGlob z Gdyni.
Dla zwycięzcy konkursu przewidziano nagrodę w wysokości 15 tys. złotych i atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym.
Aby wziąć udział w półfinale KPP trzeba wygrać jeden z kilkunastu renomowanych polskich konkursów kulinarnych nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski w danym roku. (PAP)
rpo/ mki/