Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Włochy: Najbardziej znani kucharze w neapolitańskiej szopce

0
Podziel się:

Szopka z figurkami znanych włoskich kucharzy jest największą tegoroczną
sensacją na ulicy San Gregorio Armeno w Neapolu, gdzie mieszczą się odwiedzane przez turystów z
całego świata słynne pracownie szopkarskie. Warsztaty mistrzów pracują niemal cały rok.

Szopka z figurkami znanych włoskich kucharzy jest największą tegoroczną sensacją na ulicy San Gregorio Armeno w Neapolu, gdzie mieszczą się odwiedzane przez turystów z całego świata słynne pracownie szopkarskie. Warsztaty mistrzów pracują niemal cały rok.

Teraz, jak się zauważa, nagradzani i popularni szefowie kuchni "wypchnęli" z neapolitańskiej szopki polityków, sportowców i gwiazdy przemysłu rozrywkowego, których figurki zgodnie ze zwyczajem umieszczane są w tradycyjnych betlejemskich żłóbkach, budowanych od setek lat w mieście pod Wezuwiuszem. To według prasy znak czasów: kucharze stali się prawdziwymi idolami Włochów.

Na kilka tygodni przed świątecznym szczytem sezonu szopkę z wykonanymi ręcznie z terakoty figurkami kilkunastu mistrzów włoskiej kuchni zaprezentował Marco Ferrigno, spadkobierca rodziny szopkarzy, która otworzyła pracownię w 1836 roku.

W szopce znani kucharze i restauratorzy zastąpili pasterzy; niektórzy z nich trzymają półmiski z potrawami.

Ferrigno uwiecznił w swym dziele legendarnego szefa kuchni, 83-letniego Gualtiero Marchesiego. Obok niego stoi między innymi Massimo Bottura, właściciel jednej z najlepszych restauracji na świecie. Znajduje się ona w Modenie.

Do szopki trafił również kucharz, restaurator i telewizyjny gwiazdor, autor książek kulinarnych Gianfranco Vissani.

Maestro sztuki szopkarskiej umieścił też w żłóbku podobizny dwóch najbardziej znanych krytyków kulinarnych włoskiej prasy: Enzo Vizzariego i Stefano Bonillego.

W szopce nie zabrakło straganów z jedzeniem, wielkich szynek, serów i kiełbas, oliwy i pomidorów. Tym samym do podziwianej przez tłumy zwiedzających i media szopki trafili nie tylko znani kucharze, ale także dieta śródziemnomorska.

Co roku ulicę San Gregorio Armeno, gdzie mieszczą się pracownie szopkarzy, odwiedzają 2 miliony ludzi. Już w listopadzie przybywają tam codziennie tysiące turystów.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

sw/ sp/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)