W sobotę Kalisz Pomorski (Zachodniopomorskie) po raz dziewiąty stanie się światową stolicą kiszonego ogórka. W mieście nad Jeziorem Młyńskim odbędzie się jarmark, którego bohaterem będą ogórki, kiszone tradycyjną metodą w beczkach zatopionych w jeziorze.
Wielkie Święto Ogórka w Kaliszu Pomorskim, to nawiązanie do tradycji kiszenia tych warzyw w stulitrowych dębowych beczkach zatapianych w miejskim jeziorze.
W ten sposób ogórki kiszono w funkcjonującej do połowy lat 80. w Kaliszu Pomorskim przetwórni owocowo-warzywnej. Beczki leżały w wodzie od 3 do 24 miesięcy. Gotowe przysmaki przeznaczone były dla wojska i zakładów karnych. Niewielką część eksportowano do Niemiec.
Do tradycji kiszenia ogórków w jeziorze miasto wróciło w 2005 r. z inicjatywy ośrodka kultury, który zorganizował pierwszy festyn.
W 2008 r. jeziorowy ogórek kiszony z Kalisza Pomorskiego został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wpis głosi, że kaliski ogórek ma "charakterystyczny smak z wyczuwalnym zapachem przypraw - kopru, czosnku i chrzanu".
Ten niepowtarzalny smak i aromat to efekt leżakowania w naturalnym zbiorniku wodnym, gdzie panuje stała temperatura 3-4 stopni Celsjusza. Ponadto "ogórki muszą być układane w beczkach tak wysoko, aby dekiel po zabiciu przyciskał je". W ten sposób ogórki są całkowicie przykryte zalewą.
Głównym elementem Wielkiego Święta Ogórka w Kaliszu Pomorskim jest ceremonia wyławiania umieszczonych przed rokiem w jeziorze beczek i zatapiania nowej partii ogórków. W tym roku odbędzie się to o godz. 17.30.
Ceremonię poprzedzi ogórkowy happening przygotowany przez mieszkańców Kalisza Pomorskiego. Ubiegłoroczne ogórki po wyłowieniu zostaną zjedzone przez uczestników zabawy.
W części artystycznej festynu wystąpią zespól Jamal i Krzysztof Krawczyk. (PAP)
sibi/ ula/