200 wystawców z kraju i z zagranicy, w tym 97 twórców ludowych i 103 przedstawicieli branży gastronomiczno-spożywczej weźmie udział w IV Europejskich Targach Produktów Regionalnych. Impreza odbędzie się od 10 do 15 sierpnia na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem.
Jak poinformowała PAP Ewa Czamańska z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, organizatora Targów, wśród prezentujących swój dorobek artystyczny i rękodzielniczy będą goście z Rumunii, Ukrainy, Słowacji oraz różnych regionów Polski. Pokażą oni swoje ikony, rzeźby, obrazy, wyroby ceramiczne, hafty, produkty z żelaza, ale też stroje regionalne, biżuterię, ręcznie robione zabawki.
Tradycyjnymi produktami spożywczymi i potrawami pochwalą się Rumuni, Włosi, Francuzi, Bułgarzy, Węgrzy. Nie zabraknie polskich producentów żywności. Uczestnicy IV Targów skosztują pod Tatrami przeróżnych wędlin, ryb, przetworów mlecznych, sosów, ale też ślimaków i żabich udek. Wystawcy zaproponują również rozmaite desery, andruty kaliskie, ciastka i makarony imbirowe, dżemy, miody oraz wina i browary.
"Celem Targów jest popularyzacja wiedzy oraz bezpośrednia prezentacja produktów. Dzięki temu przekaz, skierowany do szerokiej rzeszy odbiorców, stanowi cenne źródło informacji, a jego realizacja dokonywana jest poprzez degustacje, pokazy, konferencje i konkursy" - wyjaśnił organizator i dodał, że istotnym elementem Targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie podobieństw i różnorodności kulturowej.
W ubiegłym roku uczestnikami Targów byli producenci z Włoch, Rumunii, Węgier, Litwy, Bułgarii, Gruzji, Słowacji i Ukrainy. W wydarzeniu wzięło udział 164 wystawców, w tym 45 z zagranicy. Podczas III Targów odbyła się konferencja "Produkt regionalny - szansą dla drobnych gospodarstw rolnych", która poświęcona była 50-leciu Wspólnej Polityki Rolnej UE. W konferencji uczestniczyli eksperci Komisji Europejskiej, posłowie do Parlamentu Europejskiego oraz przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego.
W ramach IV Targów 11 sierpnia odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich.
W konkursie na Najlepszy Oscypek 2013 roku weźmie udział 10 baców mających certyfikat Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Oscypki ocenią dwie komisje: pierwsza złożona z ekspertów - baców, przedstawiciela sanepidu, IJHARS, weterynarii, a w skład drugiej komisji wejdą trzy osoby wybrane przez publiczność. Festiwalowi towarzyszyć będą pokazy dojenia i strzyżenia owiec oraz wyrobu oscypka.
Przedstawicielka Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury zwróciła uwagę, że w tym roku organizacja Festiwalu Oscypka wiąże się z realizacją projektu Redyk Karpacki. Jego celem jest międzynarodowe spotkanie osób żyjących i tworzących w Karpatach, ich integracja, możliwość poznania oraz pokazania bogactwa kulturowego mieszkańców, jak również bogactwa i unikatowości przyrody Karpat.
Redyk karpacki wyruszył 11 maja z rumuńskiej Transylwanii, następnie przeszedł przez region Maramuresz. Dalej trasa redyku wiodła przez ukraińską Huculszczyznę i Zakarpacie. W lipcu redyk wkroczył do Polski. W kraju trasa prowadziła od Wołosatego w Bieszczadach, przez połoniny wzdłuż południowej granicy, a potem w Pieniny i na Podhale. Obecnie redyk dociera do Łomnicy-Zdroju w Beskidzie Sądeckim. Według planów do Zakopanego dotrze 9 sierpnia. Stąd stado pójdzie dalej na Orawę. Do czeskiej Ostrawy ma dojść 14 września.
W międzynarodowym redyku karpackim, którego pomysłodawcą jest baca Piotr Kohut z Beskidu Śląskiego, a głównym organizatorem Fundacja Pasterstwo Transhumancyjne, idzie łącznie 600 owiec. Prowadzi je kilku pasterzy z wieloletnim doświadczeniem, a także lokalni przewodnicy. Fundacja Pasterstwo Transhumancyjne stawia sobie za cel zachowanie tradycyjnego pasterstwa w Karpatach oraz działanie na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego.(PAP)
bko/ szb/ mhr/