oprac. PRC

KNF porządkuje kwestię kryptowalut. Komisja publikuje projekt stanowiska

W związku z dynamicznym rozwojem wykorzystania technologii blockchain Komisja Nadzoru Finansowego usystematyzowała kwestię wydawania tokenów i obrotu kryptowalutami.

Krytptowaluty, wśród których tą najbardziej znaną jest bitcoin stają się coraz bardziej popularne. (Flickr)
bDJYGxFN

Krytptowaluty, wśród których tą najbardziej znaną jest bitcoin stają się coraz bardziej popularne. Obrót wirtualną walutą podlega jednak nadzorowi KNF. Dlatego też Komisja zdecydowała poszerzyć dotychczasowe stanowiska o kwestie związane z kwalifikacją prawną wydawania i obrotu aktywami cyfrowymi opartymi na technologii blockchain - czyli mówiąc wprost porządkuje kwestię kryptowalut.

Z tego powodu do konsultacji przez organizacje reprezentujące podmioty rynku finansowego (takie jak: Izba Domów Maklerskich, Izba Zarządzających Funduszami i Aktywami, Polska Organizacja Niebankowych Instytucji Płatności, Związek Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce, Związek Banków Polskich) przesłany został projekt "Stanowiska Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego w sprawie wydawania i obrotu kryptoaktywami".

bDJYGxFP

Jak wyjaśnia KNF celem jest omówienie aspektów prawnych dotyczących kwestii wydawania tokenów oraz obrotu nimi. Wydanie stanowiska przez KNF ma zapewnić jednolite podejście do kwestii regulacyjnych podmiotów zamierzających zajmować się wydawaniem i obrotem kryptoaktywami.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie

bDJYGxGq
giełda