"Duża krajowa podaż oraz konkurencyjność cenowa polskich produktów drobiowych na rynku unijnym sprzyja wzrostowi ich eksportu z Polski. W okresie styczeń-sierpień 2018 r. z kraju wywieziono ponad 1 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 14% więcej niż przed rokiem. Wywóz mięsa, stanowiącego 93% całego eksportu produktów drobiowych, zwiększył się o 14%. Wzrost nastąpił w przypadku mięsa indyczego o 22%, mięsa z kur, gęsi, kaczek i perliczek (po 12%). Większy był również eksport przetworów (o 15%) i żywca (o 5% w ekwiwalencie tuszek). Wartość wyeksportowanych w tym okresie produktów drobiowych wyniosła ponad 1,7 mld euro i była o 22% większa niż przed rokiem" - czytamy w raporcie.
W ciągu ośmiu miesięcy 2018 r. import drobiu do Polski wzrósł o 5,5% w odniesieniu do zrealizowanego przed rokiem, do 107 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek). Wydatki poniesione na zakup produktów drobiowych wyniosły 202 mln euro i były o 12% większe niż w tym samym okresie 2017 r. Przywóz mięsa (w ekwiwalencie tuszek) był większy o 26%, w tym mięsa kurzego - o 40%. Wzrósł również przywóz przetworów o 9%. Zmniejszył się import mięsa indyczego - o 6,5%, mięsa z gęsi, kaczek i perliczek - o 54% i żywca drobiowego - o 9%, podano także.
Nadwyżka handlu zagranicznego produktami drobiowymi osiągnęła poziom 911 tys. ton, o 15% wyższy niż w analogicznym okresie 2017 r. W ujęciu wartościowym saldo obrotów drobiem i jego przetworami wyniosło 1,5 mld euro i było o 24% większe niż przed rokiem, podsumowano w raporcie.