Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

KOWR: Największy wzrost cen w skupie żyta ogółem i pszenicy kons. do marca

0
Podziel się:

Największy wzrost cen skupu do marca 2019 r. spodziewany jest w przypadku żyta ogółem i pszenicy konsumpcyjnej - wyniesie on odpowiednio: 24-33% i 21-30%, prognozują eksperci Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). W przypadku ceny żywca wieprzowego oczekiwany jest spadek o 1-7% r/r w tym okresie.

KOWR: Największy wzrost cen w skupie żyta ogółem i pszenicy kons. do marca

Ceny masła w blokach prognozowane są na poziomie 21,8-22,9/ kg (bez VAT) w grudniu br. i 20,9-22,4 w marcu 2019 r. wobec 24,37 zł we wrześniu. Prognozowane ceny odtłuszczonego mleka w proszku to odpowiednio 6,3-6,6 zł/kg i 6,4-6,8 zł/kg wobec 6,59 zł/kg we wrześniu.

"W Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa 9 listopada 2018 r. odbyło się kolejne posiedzenie Zespołu Ekspertów ds. Prognozowania Cen Podstawowych Produktów Rolno-Żywnościowych, powołanego przez Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Celem spotkania było sporządzenie prognozy cen rynkowych podstawowych produktów rolno-żywnościowych na grudzień 2018 r. i marzec 2019 r." - czytamy w raporcie.

Poniżej prognoza cen skupu (bez VAT)

Wyszczególnienie j.m. Ceny w IX 2018 Cena na XII 2018 Cena na III 2019 Wskaźnik cen analogiczny okres poprzedniego roku = 100
pszenica ogółem zł/t 800 800-840 800-860 119-125 120-129
pszenica konsumpcyjna zł/t 803 820-860 820-880 120-126 121-130
żyto ogółem zł/t 692 700-730 710-760 123-128 124-133
żywiec wieprzowy zł/ kg 4.69 4,1-4,3 4,3-4,6 90-94 93-99
bydło ogółem zł/ kg 6,48 6,5-6,8 6,4-6,8 97-102 101-107
młode bydło rzeźne zł/ kg 6,76 6,7-7 6,6-7 97-101 102-108
kurczęta brojlery zł/ kg 3,64 3,4-3,6 3,5-3,7 101-107 101-107
mleko surowe zł/ hl 132,77 130-137 129-138 85-90 96-103
masło w blokach zł/ kg 24,37 21,8-22,9 20,9-22,4 99-104 105-113
odtłuszczone mleko w proszku zł/ kg 6,59 6,3-6,6 6,4-6,8 89-94 103-109
giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)