Ceny jajek poszybowały w górę. Wskazano dwie przyczyny
Ceny jajek w Polsce wzrosły w ostatnich miesiącach do nawet 1,5 zł za sztukę. Szefowa Krajowej Izba Producentów Drobiu i Pasz Katarzyna Gawrońska wskazuje dwie przyczyny takiego obrotu spraw - niedobór kur niosek oraz epidemię ptasiej grypy. Czy ta tendencja może się utrzymać?
Ceny jajek w Polsce znacząco wzrosły pod koniec 2024 roku, co odczuwają konsumenci płacący od 1 do 1,5 zł za sztukę. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wskazuje na dwie kluczowe przyczyny drożenia jaj: niedobór kur niosek oraz epidemię ptasiej grypy.
Ceny jajek poszybowały w górę. Dwie przyczyny
Według dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Katarzyny Gawrońskiej obecne ceny jajek wynikają z nietrafionych prognoz producentów, którzy źle oszacowali zapotrzebowanie rynku na pisklęta kur niosek. Jak podaje PAP, było ich o 3,8 mln sztuk mniej niż w analogicznym okresie zeszłego roku, czyli na rynku pojawiło się o 12,4 proc. mniej młodych kur niż rok wcześniej.
Drugą przyczyną wzrostu cen jajek jest ptasia grypa. Tylko w woj. wielkopolskim w wyniku tej choroby stracono 1,7 mln kur.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To straszy Polaków na zakupach. "Niech mi pan nawet nic nie mówi"
Według danych Ministerstwa Rolnictwa ceny jajek za 100 sztuk w grudniu wynosiły: klatkowe 80,37 zł (L) i 65,44 zł (M), ściółkowe 86,04 zł (L) i 75,36 zł (M), z wolnego wybiegu: 88,22 zł (L) i 84,99 zł (M), ekologiczne 97,56 zł (M). W stosunku do cen sprzed trzech miesięcy jajka zdrożały o ok. 30 gr za sztukę, przy czym najmniej podrożały jaja ekologiczne.
W ocenie przedstawicieli Izby "wzrosty cen są przejściowe, a jaj w Polsce nie zabraknie". Podkreśla się, że "poziom produkcji o około 30 procent przewyższa krajowe zapotrzebowanie". - Naszym zdaniem najbardziej prawdopodobnym scenariuszem rozwoju sytuacji na rynku jaj w krótkim terminie jest stabilizacja cen hurtowych i detalicznych. Nie spodziewamy się gwałtownych ruchów - powiedziała szefowa Izby.
Polska jest jednym z głównych producentów jajek w UE, po Francji, Hiszpanii i Niemczech. Nasz kraj ma 14 proc. udziału w unijnym rynku. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej produkcja jajek konsumpcyjnych kształtuje się w granicach 550-560 tys. ton rocznie. Polska eksportuje ok. 40 proc. krajowej produkcji.