Tylko od 2016 roku Coca-cola zmniejszyła średnią zawartość cukru w napojach o 25 proc. w napojach Fanta i o 33 proc. w butelkach Sprite.
Koncern poszedł jednak o krok dalej i do końca 2025 roku deklaruje kolejny spadek słodkiego dodatku. Zawartość cukru ma się zmniejszyć o 10 proc.
Według wyliczeń Coca-cola w praktyce oznacza to, że w butelkach napoju kupionych przez polskich konsumentów znajdzie się o 600 mln łyżeczek cukru mniej.
Już teraz producent testuje na butelkach specjalne oznaczenia wartości odżywczej i kaloryczności napojów, które są oparte na systemie świateł na ulicach. Mają one pomóc klientom w podejmowaniu świadomych decyzji zakupowych.
- Znakowanie to informuje z przodu opakowania, czy dany produkt ma wysoką (czerwony), średnią (pomarańczowy), czy niską (zielony) zawartość cukrów, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli w odniesieniu do przeciętnego zapotrzebowania dorosłego człowieka na te składniki - informuje producent.