Drożyzna w sklepach to efekt suszy
Warzywa i owoce już są droższe niż w zeszłym roku, a ceny mogą jeszcze wzrosnąć z powodu tegorocznej suszy. - Przełom kwietnia i maja pokaże, jak duże straty może przynieść - powiedział PAP minister rolnictwa.
W tym roku najbardziej wzrosła cena wieprzowiny. W porównaniu do zeszłego roku, mięso wieprzowe jest o 27 proc. droższe. To efekt epidemii afrykańskiego pomoru świń.
Wzrosły też ceny warzyw i owoców, które w porównaniu do zeszłego roku są o ponad 19 proc. droższe.
Rekordowo wzrosła hurtowa cena papryki. Jak podają eksperci mBanku, w hurcie kosztuje 15.50 za kilogram, czyli o 85 proc. więcej, niż przed rokiem.
Oglądaj też: Odmrażanie gospodarki. Belka: jestem zaniepokojony tym, co mówi rząd
Wzrost cen na rynku warzyw i owoców to efekt suszy. Zima była w tym roku wyjątkowo ciepła i praktycznie bezśnieżna. Meteorolodzy spodziewają się też gorącej i suchej wiosny.
- Obawiam się utrwalenia suszy. O tym zdecydują najbliższe tygodnie. Przełom kwietnia i maja pokaże, jak duże straty może przynieść - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Jak poinformował na Twitterze rzecznik rządu, Rada Ministrów podjęła decyzję o przeznaczeniu kolejnych środków na rekompensaty dla rolników. Pieniądze mają być wypłacane jak najszybciej.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl