oprac. oprac. Tomasz Sąsiada

Jerzy Owsiak wraca na stanowisko prezesa Fundacji WOŚP. Złożył deklarację

- Wracam do roboty - powiedział Jerzy Owsiak w kilkuminutowym filmie, opublikowanym na Facebooku po pogrzebie Pawła Adamowicza.

- Tak, będę grał z Orkiestrą, tak, będę prezesem - poinformował Jerzy Owsiak.
- Tak, będę grał z Orkiestrą, tak, będę prezesem - poinformował Jerzy Owsiak. (Facebook.com, Jurek Owsiak/Facebook)
bDmOVXDp

- Biorę się do roboty cztery, dziesięć razy mocniej. Tak, będę grał z Orkiestrą, tak, będę prezesem - poinformował Owsiak. Na kilkuminutowym nagraniu tłumaczył, że podjął taką decyzję po ogromnej fali wsparcia, jaką dostał.

- Dziękuję tym, którzy puścili w stronę Orkiestry niesamowity sygnał - powiedział.

bDmOVXDr

Owsiak zrezygnował z fotela prezesa Fundacji WOŚP w poniedziałek po tym, jak lekarzom nie udało się uratować prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Adamowicz brał udział w niedzielnym finale WOŚP w Gdańsku, podczas którego został zaatakowany nożem i w bardzo ciężkim stanie trafił do szpitala.

Do Owsiaka o pozostanie na stanowisku zaapelowało mnóstwo osób. Sobotnie nagranie pokazuje, że namowy okazały się skuteczne.

Fundacja WOŚP formalnie powstała w marcu 1993 roku. Jej najważniejszym dziełem były finały Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, które co roku gromadziły miliony Polaków i pozwalały zebrać miliony złotych na służbę zdrowia w Polsce.

Od początku funkcjonowania szefował jej twórca WOŚP Jurek Owsiak.

bDmOVXDx

bDmOVXDS
ghj
2 lata temu
Jaka jest procedura powrotu? Czy będzie komisja powołująca nowego prezesa? Czy moze oficjalnej rezygnacji nie było tylko sama propaganda dla naiwnych?
Zajmij sie cz...
Cyrk
asd
2 lata temu
dlugo przed jego deklaracja powrotu napisalem "Dzien lub dwa dni temu napisalem na yt taka wiadomosc: "owsiak znakomicie wykorzystal potencjal zaistnialej sytuacji. Podobnie jak iwan grozny, ktory oglosil abdykacje, wtedy cale pielgrzymki pielgrzymowaly do niego aby sie wycofal z decyzji. Podobne pielgrzymki zaczynaja sie teraz-ochojska, malgorzata chmielewska itp. a to dopiero poczatek pielgrzymek. Na zadanie opinii publicznej, wyrazone przez jej najlepszych synow i corki, owsiak najprawdopodobniej wroci na to stanowisko bo nie bedzie gluchy na te blagania. Najprawdopodobniej wroci, ale juz jako triumfator, w zwiazku z tym, jak ktos chocby sprobuje zagiac palec na pana owsiaka to ten palec albo zostanie natychmiast odrabany albo ze wstydu i grozy uschnie . Nie wiem, czy owsiak jest w stanie wymyslec takie pierwszorzedne triki, on ma swoje zalety, ale czy to wystarczy aby wykonywac tak mistrzowskie pociagniecia socjotechniczne? Nie sadze. Zwroccie uwage na to, jakie sa korzenie WOSP. A zaczynaja sie one w latach 80, w epoce przygotowan do transformacji ustrojowej, kiedy to jeszcze jedna noga w stanie wojennym, a druga noga, wybiegajac w nowe lepsze czasy, ludzie jaruzelskiego i kiszczaka szukali madrych sposobow (w konsultacji z takimi ekspertami jak np Jerzy urban, czy generalowie bezpieki, lub ze specjalista od mediow ktorym jest Mariusz Walter). Szukali pomyslu na zarzadzanie percepcja mas, ze szczegolnym uwzglednieniem mlodziezy. Wtedy wychodzil przed szereg Walter Chelstowski, tzn wyprzedzal epoke swymi pomyslami na wykorzystanie rozrywki popkultury do tego zeby mlodziez np lepiej pojechala do jarocina niz wziela udzial w kolejnej demonstracji antykomunistycznej. Pan Walter Chrostowski jest jednym z zalozycieli WOSP. A czy ktokolwiek z was pomyslal, aby sprawdzic historie rodziny owsiaka? Czy tylko skupiacie sie na smiesznych sprawach zwiazanych z finansami wosp? (swoja droga, gdybyscie tak odpowiednio proporcjonalnie mieli przygladac sie finansom pis/po to nie byloby minuty bez skandalu)""
bDmOVXDT
BernardB.
2 lata temu
przecież prawnie wciąż nim jest! nie ma żadnych zmian w KRS.
bez nicka
2 lata temu
To było do przewidzenia od razu. Poczuł sie winny i sumienie go gryzło. Szkoda że przestało. Ale żeby wykorzystywać dzień pogrzebu do ogłaszania takich newsów, to już jest szczyt chamstwa