Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Patrycjusz Wyżga
Patrycjusz Wyżga
|
aktualizacja

Mięso będzie tanieć. Oto powód

- To bardzo dobra informacja dla konsumentów, ponieważ ostatnie miesiące przyzwyczaiły nas, że mięso bardzo silnie drożało. Szczególnie jeśli przypomnimy sobie rekordowe wzrosty cen wieprzowiny. Jest kilka czynników, które odpowiadają za spadki cen. Jest to w znacznym stopniu efekt pandemii. Sprawiła ona, że Polska, znaczący eksporter mięsa, ma obecnie problemy z ulokowaniem tych nadwyżek eksportowych na zagranicznych rynkach - tłumaczył w programie "Money. To się liczy" Jakub Olipra, analityk Credit Agricole. Jak tłumaczył, do tej pory polskie mięso trafiało na zagranicznych rynkach do hoteli i restauracji. Teraz, przy lockdownie i ograniczeniach w gastronomii, tę nadwyżkę próbuje umieścić na półkach zagranicznych sklepów. A to jest bez wyrobionej marki bardzo trudne.

KOMENTARZE
(2)
hndl
3 lata temu
Pan ekspert to raczej od bankowości a nie od rynku mięsa. Zacznijmy od tego że Polska od wielu lat nie jest eksporterem wieprzowiny. Wręcz odwrotnie, to my sprowadzamy bardzo duże ilości mięsa z Zachodu, głownie z Niemiec, Danii i Holandii. Na dzień dzisiejszy wieprzowina w hurcie jest tańsza o 40% w porównaniu do grudnia 2019 , głownie dlatego że w Niemczech wystąpił ASF i Niemcy straciły rynki Dalekiego Wschodu. Cała ta nadwyżka teraz trafia do krajów takich jak Polska a pośrednicy, czyli głównie sieci handlowe zarabiają na tym nieszczęściu rolników gigantyczne, wręcz niewyobrażalne pieniądze.
Pawlak....
3 lata temu
Będzie taniej ale pośrednicy tak swoje zarobią, więc kto straci, tylko i wyłącznie rolnik !