Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Kalus
|
aktualizacja

Mięso i cukier z laboratorium. Europejski kraj ruszy z przemysłową produkcją

12
Podziel się:

W ciągu najbliższych dwóch lat na terenie Wielkiej Brytanii w sprzedaży będą dostępne wytwarzane metodami biotechnologicznymi produkty spożywcze, takie jak mięso, cukier i wyroby mleczne - informuje BBC News.

Mięso i cukier z laboratorium. Europejski kraj ruszy z przemysłową produkcją
W ciągu 2 lat na terenie Wielkiej Brytanii w sprzedaży będą dostępne produkty wytworzone w laboratoriach (East News, Hubert Hardy/REPORTER)

Laboratoria zajmujące się wytwarzaniem produktów spożywczych w warunkach laboratoryjnych są już gotowe do przejścia na produkcję w skali przemysłowej. Główną przeszkodą są przepisy dopuszczające do sprzedaży tego rodzaju żywność. Food Standard Agency (FSA) zapowiedziała jednak przyśpieszenie prac nad tymi procedurami. Pierwsze produkty wytwarzane metodami biotechnologicznymi będą mogły być dostępne w ciągu dwóch lat.

W Wielkiej Brytanii od lutego 2025 r. jest już dostępne w oficjalnej sprzedaży mięso komórkowe, ale wyłącznie na potrzeby zwierząt domowych. W przyszłości ma to wyeliminować hodowle zwierząt, których mięso i podroby wykorzystuje się do produkcji karmy dla psów i kotów. Według prof. Andrew Knighta z University of Winchester około 20 proc. mięsa dostępnego w sprzedaży jest konsumowana przez domowe pupile.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zepsute mięso w lodówce. Tych kilku oznak lepiej nie lekceważyć

Owen Ensor, jeden z założycieli londyńskiej firmy Meatly produkującej mięso komórkowe, porównał jego produkcję do wytwarzania piwa w kadziach. Bo w obu przypadkach proces produkcji jest podobny.

Trzymamy mięso komórkowe w stalowych bioreaktorach i po tygodniu można z nich wydobyć, zdrowy i smaczny drób dla twoje zwierzaka - przekonuje.

Mięso komórkowe, uzyskiwane z pojedynczych komórek zwierząt lub roślin, a następnie rozmnażane w bioreaktorach, pod względem genetycznym jest takie samo jak mięso naturalne. W 2020 r. po raz pierwszy na świecie zostało dopuszczone do sprzedaży w Singapurze. Trzy lata później podobne przepisy wprowadzono także w Stanach Zjednoczonych; mięsa komórkowego nie dopuszczono jedynie w dwóch stanach: na Florydzie i w Alabamie.

Prof. Robin May, naczelny ekspert Food Standard Agency, zapewnia, że nowe przepisy dopuszczające do sprzedaży żywność uzyskiwaną metodami biotechnologicznymi opracowują naukowcy wspólnie z przedstawicielami laboratoriów biotechnologicznych. Agencja za najważniejsze uznała zapewnianie bezpieczeństwa użytkowania tej żywności "na tak wysokim poziomie jak tylko jest to możliwe".

Poczynania te są jednak krytykowane przez niektóre organizacje w Wielkiej Brytanii. Pat Thomas, dyrektor kampanii "Beyond GM", sprzeciwiającej się stosowaniu żywności zmodyfikowanej genetycznie, twierdzi, że przedstawiciele producentów żywności komórkowej będą dążyć do wprowadzeniu regulacji najbardziej dla siebie korzystnych.

Cukier, który nie powoduje otyłości

Dopuszczenie do sprzedaży żywności komórkowej pozwoli wprowadzić na rynek alternatywny cukier. Dr Alicia Graham z Imperial College w Londynie opracowała kryształki cukru dzięki wprowadzeniu genu jagody do komórek drożdży. Jej zdaniem w ten sposób będzie można w skali masowej wytwarzać słodkie kryształki, które - jak twierdzi - nie powinny sprzyjać otyłości.

Prace nad mięsem komórkowym prowadzone są także w Polsce przez firmę LabFarm, która w 2024 r. otrzymała 9 mln zł dotacji na badania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Hodowla mięsa odbywa się tam w bioreaktorach o pojemności do 200 litrów. W połowie minionego roku zaprezentowano prototyp pulpecika z mięsa drobiowego. Firma zapowiedziała także prace nad karmą dla zwierząt we współpracy z firmami brytyjskimi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(12)
WYRÓŻNIONE
Wawa
miesiąc temu
Czyli teraz jedzenie będzie już czystą chemią dla biednych . Tylko bogaci będą jedli steki.
i rep eg
miesiąc temu
Prawdziwe jedzenie będzie tylko dla bogatych, przecietni ludzie juz teraz coraz czesciej kupują zapychacze żołądka, jedzenie ktore nie syci, tuczy i powoduje choroby.
stary
miesiąc temu
Niby wszystko ładnie i pięknie ale jest małe ale. a) producenci żywności stracą pracę b) produkcją zajmą się korporacje c) a jaka jest gwarancja że nie zmienią tam genów tak żeby zaszkodzić ?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (12)
Czlowowiek
miesiąc temu
kto powstrzyma to szalenstwo ?!!!
Anonim
miesiąc temu
Już na hodowli wirusów a teraz biorą się za mięso.
i rep eg
miesiąc temu
Prawdziwe jedzenie będzie tylko dla bogatych, przecietni ludzie juz teraz coraz czesciej kupują zapychacze żołądka, jedzenie ktore nie syci, tuczy i powoduje choroby.
stary
miesiąc temu
Niby wszystko ładnie i pięknie ale jest małe ale. a) producenci żywności stracą pracę b) produkcją zajmą się korporacje c) a jaka jest gwarancja że nie zmienią tam genów tak żeby zaszkodzić ?
Wawa
miesiąc temu
Czyli teraz jedzenie będzie już czystą chemią dla biednych . Tylko bogaci będą jedli steki.