Mięso – Wszystkie wiadomości
INFLACJA / Lista podwyżek cen żywności przyprawia o zawrót głowy. Nawarstwiło się kilka problemów
Tak gwałtownych wzrostów cen żywności nie było od połowy lat 90. Mięso w ciągu miesiąca zdrożało o kilkanaście procent, a w skali roku drób poszedł w górę prawie o połowę. Szokują m.in. podwyżki cen cukru, jaj, pieczywa czy masła, a lista jest znacznie dłuższa. Ekonomiści wskazują konkretne powody drożyzny i ostrzegają, że ulga szybko nie nadejdzie. Przewidują m.in. nasilenie wzrostu krajowych cen hurtowych nabiału, tłuszczów i olejów.
BIZNES / Miliarder atakuje McDonald's. Doprowadzi do wielkiej zmiany polityki firmy?
Inwestor i miliarder Carl Icahn rozpoczął walkę o zmiany w McDonald's. Biznesmen chciałby, żeby globalna sieć fast-foodów lepiej traktowała świnie. Jak stwierdził, czuje wyjątkową sympatię wobec tych zwierząt. Jak opisuje Bloomberg, jest to "najgłośniejszy atak" na politykę McD w historii spółki.
CENY / Ceny w sklepach rosną. Koszyk w miesiąc zdrożał o ponad 11 zł
Średnia wartość koszyka zakupowego w styczniu wyniosła już 238,64 zł. To oznacza, że z portfela musieliśmy wyciągnąć dodatkowe 11 zł. W porównaniu do grudnia 2021 r koszty wzrosły o 5 proc. Jest drogo. Stać nas na coraz mniej. Ceny produktów wzrosły w 10 na 13 badanych sieci handlowych – wynika z raportu ASM Sales Force Agency.
ASF / Duże obszary ASF w Polsce. Kowalczyk zapewnia, że Polska priorytetowo traktuje zwalczanie epidemii
Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk podczas spotkania online z unijną komisarz Stellą Kyriakides zapewnił, że Polska priorytetowo traktuje kwestie zapobiegania, rozprzestrzeniania się i ASF. UE podkreśla, że konieczne jest wdrożenie przez Polskę przestrzegania zasad bioasekuracji przez wszystkie gospodarstwa hodujące świnie.
ŻYWIENIE / Kiedyś to było nie do pomyślenia. Polacy przestają jeść mięso
Kiedyś obiad bez schabowego nie był obiadem. Dziś nawyki żywieniowe mocno się zmieniły. Młodzi Polacy odstawili częściowo lub zupełnie mięso. Sprzedaż takich produktów spada.
MIĘSO / Polskie mięso pod kontrolą. "Salmonella, wątpliwa jakość"
Bułgarski resort rolnictwa nasili kontrolę nad importem polskiego drobiu. Lokalni producenci uważają, że mięso z Polski bywa "wątpliwej jakości" i jest oferowane po "dumpingowych cenach".
LEONARDO DICAPRIO / Leonardo DiCaprio myśli przyszłościowo. Inwestuje w mięso z probówki
Amerykański aktor zainwestował w dwie firmy, które zajmują się produkcją hodowanego komórkowo mięsa - podaje portal Axios. Gwiazdor będzie zasiadał w zarządzie obu spółek.
INFLACJA / Drożyzna atakuje z każdej strony. Ceny produktów rolnych wzrosły. To odbije się na żywności
Żywność od polskich rolników jest dobra i coraz droższa - wynika z najnowszych danych GUS. Ceny w skupie i na targowiskach są średnio kilkanaście procent wyższe niż rok temu. Ekonomiści ostrzegają, że dalej będziemy obserwować rosnące ceny zbóż i mięsa, a na 5-procentowej inflacji się nie skończy.
MIĘSO / Kołodziejczak z AgroUnii wściekły. "Supermarkety są silniejsze od rządu"
Sieci handlowe importują świnie z zagranicy, a mogłyby kupować polskie. - Tylko w pierwszej połowie sierpnia do Polski przyjechało 41 TIR-ów żywych świń, głównie z Niemiec i Litwy. Do czego to w ogóle doszło, żebyśmy z Litwy kupowali świnie, gdy swoich nie możemy sprzedać. Z nieoficjalnych informacji wiemy, że największa dyskontowa sieć w Polsce nie chce kupować mięsa pochodzącego z tak zwanych czerwonych stref ASF, mimo że nasze mięso jest zdrowe. Nie popadajmy w paranoję, bo to prowadzi do tego, że supermarkety są silniejsze od rządu - powiedział w programie "Money. to się liczy" Michał Kołodziejczak, lider AgroUnii. - Premier udaje, że tego nie widzi. Mówi, żeby rolnicy sprzedawali wszystko co wyprodukują ze swojego samochodu. Zastanawiam się, jak premier chce to zrobić, żeby kilka milionów osób, mieszkających w dużych miastach, żyjących w pędzie, kupowało produkty bezpośrednio od rolników - dodał.
GOESGREEN / Podatek od mięsa to nie żart. Ta branża może na tym skorzystać
Danina od produkcji mięsa to - zdaniem jej orędowników - sposób na walkę o środowisko naturalne. Jednak część "bezmięsnego" lobby widzi w tym również potencjalną szansę na zwiększenie zapotrzebowania na wege-zamienniki.
MIĘSO / GIS alarmuje. Ten boczek może ci zaszkodzić
Mieszanka przypraw użyta do produkcji boczku została zanieczyszczonej tlenkiem etylenu. To substancja, która może mieć właściwości narkotyczne. Produkt został wycofany.
HANDEL / Klienci szukają dobrych wędlin. Myślisz, że kupujesz eko? "System jest nieszczelny"
Koncerny spożywcze zorientowały się, że moda na zdrowe, tradycyjne produkty eko jest coraz powszechniejsza. Ich wyrób jednak jest wymagający, kosztowny i ze względu na cenę nie gwarantuje sprzedaży. Dlatego na rynku królują produkty jedynie sugerujące ekologiczne pochodzenie.
ZDROWIE / GIS bije na alarm. To mięso może ci zaszkodzić
Tlenek etylenu w wyprodukowanym przez firmę DUBIMEX mięsie był powodem wycofania dużej partii mięsa ze sprzedaży - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Produkty zostały wprowadzone do obrotu w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży "na wagę".
CENY / Inflacja w Polsce. Za te produkty zapłacisz więcej
Lubisz schabowego z ziemniakami? Szykuj się na spory wydatek. Ceny żywności idą w górę i nie zanosi się na szybkie zmiany, a to zasługa szalejącej inflacji nad Wisłą. Mięso jest najdroższe od pół roku.
INWESTYCJA / Mięso z probówki od Nestle? Koncern pracuje nad takim rozwiązaniem
Nestle nawiązał współpracę z izraelskim startupem, który opracowuje technologię tworzenia mięsa z hodowli komórkowej - podaje agencja Bloomberg. Gigant zajmujący się produkcją oferty ma rozszerzyć swoją ofertę mięsa roślinnego.
ŻYWNOŚĆ / Ceny mięsa. Eksperci nie mają dobrych wieści
Wzrost cen detalicznych mięsa i przetworów mięsnych przyspieszy w drugim półroczu 2021 roku, wynika z prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Natomiast spożycie mięsa spadnie w tym roku o ok. 1 kg na mieszkańca i wyniesie 79 kg n mieszkańca. Co więcej, od kilku lat widać spadek produkcji mięsa czerwonego.
HANDEL / Wycofują jaja z chowu klatkowego i idą o krok dalej. Sieć rezygnuje z mięsa z ferm
Niemiecka sieć dyskontów Aldi zapowiedziała kolejny ważny krok. Do 2030 roku całkowicie zrezygnuje ze sprzedaży mięsa z ferm przemysłowych.
MIĘSO / Mięso z in vitro w restauracji. Laboratorium dzieli od klientów jedynie szyba
Pierwsza na świecie restauracja podająca sztucznie wyhodowane mięso została właśnie otwarta w Izraelu. "To było pyszne" - oceniają pierwsi klienci.