Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. MZUG
|

Zapaść w branży mięsnej. Reakcja GUS. Będą badania

8
Podziel się:

Główny Urząd Statystyczny od 1 do 28 czerwca przeprowadzi na terenie całej Polski badanie statystyczne pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego. Otrzymane wyniki posłużą do kształtowania polityki rolnej i żywnościowej kraju - poinformował we wtorek GUS.

Zapaść w branży mięsnej. Reakcja GUS. Będą badania
GUS przeprowadzi w czerwcu badanie pogłowia świń (East News, Piotr Kamionka/REPORTER)

Osoby fizyczne, których gospodarstwa rolne zostały wylosowane do ww. badania, mogą udzielić informacji samodzielnie poprzez wypełnienie formularza przez Internet od 1 do 5 czerwca 2024 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polak sprzedaje roboty warte miliony. Utrze nosa gigantowi? Cezary Kozanecki w Biznes Klasie

Aby wziąć udział w badaniu on-line, należy zalogować się za pomocą loginu z listu prezesa GUS oraz numeru PESEL użytkownika gospodarstwa rolnego. Informacji można udzielić także, rozmawiając z ankieterem w trakcie wywiadu telefonicznego lub kontaktu bezpośredniego w dniach 6 – 28 czerwca 2024 r.

Osoby prawne i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej mogą udzielić wymaganych informacji poprzez samodzielne wypełnienie formularza przez Internet od 1 do 14 czerwca 2024 r., dostępnego na stronie: badaniarolne2024.stat.gov.pl lub poprzez rozmowę z ankieterem w trakcie wywiadu telefonicznego od 17 do 28 czerwca 2024 r.

Ankieterzy GUS będą zbierali informacje na temat pogłowia świń, zmian zachodzących w gospodarstwie w ciągu minionych 6 miesięcy (urodzenia, padnięcia, sprzedaży czy uboju świń), produkcji żywca wieprzowego, rasy świń, cen zakupu i dzierżawy ziemi.

Celem badania jest pozyskanie rzetelnych danych, które zostaną wykorzystane do analizy zmian w produkcji zwierzęcej oraz oceny ogólnej sytuacji w rolnictwie. Otrzymane wyniki posłużą do kształtowania polityki rolnej i żywnościowej kraju. Korzystać z nich będą instytucje rządowe i samorządowe, naukowcy, ale także sami rolnicy, dla których mogą być one wskazówką przy podejmowaniu decyzji gospodarczych - wyjaśnił GUS.

Zapaść w branży mięsnej

W niedzielę mogliśmy przeczytać, że hodowla świń w Polsce się załamała i będzie bardzo trudno ją odbudować. Upadło wiele gospodarstw - alarmował wiceprezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Krzysztof Borkowski.

Upodobanie Polaków do wieprzowiny nie słabnie. Rocznie zjada się jej w kraju blisko 40 kg na osobę. Dla porównania - w tym czasie statystyczny obywatel konsumuje niewiele ponad 2,5 kg wołowiny.

- Teoretycznie więc, wciąż są warunki do utrzymywania hodowli trzody chlewnej na poziome zbliżonym do tego, jaki mieliśmy, kiedy Polska wchodziła do Unii Europejskiej. Tymczasem od tego czasu pogłowie świń spadło z 18,5 mln sztuk do niespełna 9 mln obecnie - poinformował wiceprezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI Krzysztof Borkowski.

Byliśmy wtedy również eksporterem. Nasz boczek chętnie kupowali m.in. Koreańczycy. Dziś nic już z tego nie zostało. To Polska stała się rynkiem eksportowym wieprzowiny dla innych krajów. Polskie mięso przegrywa konkurencję m.in. z produktami hiszpańskimi - zaznaczył.

Zdaniem Borkowskiego, konsekwencją polityki handlowej stosowanej przez wielkie sieci handlowe, które sprowadzają tańszą wieprzowinę z innych krajów jest brak opłacalności produkcji w Polsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(8)
Laszlo
3 tyg. temu
Jakość mięsa produkowanego w kraju jest wręcz katastrofalna. Kiedy tym problemem zajmie się Sanepid, czy inne organy do tego powołane. Z mięsa i wędlin leje się płyn, zamiast z tym walczyć, wyprodukowano papier do pakowania z nałożoną folią, aby nie przeciekało :). Jaja jak berety, to tylko w Polsce tak może być, a ludzie coraz bardziej chorują na nowotwory, których nie było za komuny.
As1955
3 tyg. temu
Rolnicy jak lekarze, stale im mało.
Ryba
3 tyg. temu
Ja to się zastanawiam jak to jest że cena żółtego sera przewyższa cenę mięsa? Skąd jest to mięso?
healer
3 tyg. temu
przecież mamy się powoli przestawiać na steki z dżdżownic i batony białkowe z karaluchów. Czego nie rozumiecie???
fuuu
3 tyg. temu
To obślizłe coś ,co leży w sklepach to NIE mięso !!!.