Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Mięso z Polski z salmonellą. Bułgaria niszczy 10 ton drobiu

135
Podziel się:

Bułgaria prowadzi nasilone kontrole dostaw polskiego mięsa. W ostatniej partii niemal 10 ton drobiu służby wykryły skażenie.

Mięso z Polski z salmonellą. Bułgaria niszczy 10 ton drobiu
Bułgaria zakwestionowała partie polskiego mięsa (Wikimedia Commons, (CC BY-SA 3.0))

9,9 ton polskiego mięsa z drobiu zostanie zniszczone. To efekt kontroli Bułgarskiej Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności. W drobiu wykryto skażenie salmonellą.

Mięsa nie dopuszczono na krajowy rynek. Zatrzymano je do kontroli weterynaryjnej kilka dni temu, a wyniki badania podane zostały w środę.

Poinformowano polskie władze oraz unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.

Zobacz także: Mięso niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy publikują wyniki dziesięcioletnich badań

Bułgaria prowadzi nasilone kontrole dostaw mięsa z Polski do kraju. W ostatnich latach często wykrywano w nim skażenie salmonellą.

Jak podają tamtejsze media w 2019 roku na bułgarski rynek trafiło ponad 100 ton takiego skażonego mięsa.

O ostatnim przypadku, dotyczącym prawie 20 ton kurzego mięsa służby informowały w maju 2020 r. W grudniu 2019 r. takie przypadki miały miejsce aż dwa razy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(135)
emerytka
3 lata temu
po co maja badac my przeciez wszystko kupimy a kontrole nie potrzebne im wiecej skazonego towaru tym wiecej nas umrze ot i cala prawda wszyscy bronia rolnikow i farmerow a oni syf nam sprzedaja ale tak jest ze wszystkim byle ich koryto bylo pelne
Andrzej
3 lata temu
To zagraniczne firmy pasące się w Polsce mają skażone mięso w Polsce i pchają je za granicę jako Polskie mięso psując celowo wizerunek polski.
xxx
3 lata temu
no ale co z tego że salmonella? Przecież wystarczy podgrzać ponad 60 stopni i salonelli nie będzie, można żreć ze smakiem. Po to jest obróbka termiczna aby wybić bakterie. Czy ktoś żre kurze mięso na surowo?
Lukoil
3 lata temu
jakie państwo takie i mięso
obiektywny
3 lata temu
powinni poinformować usa ,a nie pislandię, to tam znajduje się prawdziwa władza tego kraiku....
...
Następna strona