Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Łukasz Kuczera
Łukasz Kuczera
|

"Ojciec Tiramisu" nie żyje. Miał 93 lata

4
Podziel się:

Zmarł restaurator Ado Campeol, przez wielu nazywanych "ojcem Tiramisu". Był właścicielem restauracji La Beccherie w północnych Włoszech, gdzie słynny deser został wymyślony przez jego żonę i szefa kuchni.

"Ojciec Tiramisu" nie żyje. Miał 93 lata
"Ojciec Tiramisu" nie żyje. Miał 93 lata

Ado Campeol zmarł w wieku 93 lat. Był właścicielem restauracji La Beccherie w Treviso w północnych Włoszech, gdzie wymyślono przepis na tiramisu. Słynny deser opracowała jego żona we współpracy z szefem kuchni.

"Ojciec Tiramisu" nie żyje. Miał 93 lata

Deser, który zawiera biszkopty nasączone kawą i mascarpone, został wprowadzony do menu restauracji należącej do Campeola w roku 1972. Jednak Włoch nigdy nie opatentował pomysłu.

Tiramisu przez lata stało się podstawą kuchni włoskiej, pojawiło się w kartach menu restauracji na całym świecie.

Zobacz także: WHO ostrzega: końca pandemii nie widać. "Jesteśmy w decydującym momencie"

Od dawna toczą się dyskusje dotyczące pochodzenia tiramisu. Niektórzy są zdania, że był nawet podawany jako afrodyzjak w domach publicznych w okolicach włoskiego Treviso. Jednak powszechnie przyjmuje się, że za przepisem stała restauracja Campeola.

"Miasto straciło kolejną gwiazdę w swojej historii" - napisał na Twitterze po informacji o śmierci restauratora Luca Zaia, gubernator regionu Veneto.

Le Beccherie to restauracja, która została otwarta przez rodzinę Campela jeszcze przed II wojną światową - w roku 1939. On sam przejął rodzinny biznes pod koniec działań wojennych w roku 1945.

Roberto Linguanotto, ówczesny szef kuchni w restauracji i współtwórca tiramisu, powiedział w jednym z wywiadów, że deser był "efektem wypadku podczas robienia lodów waniliowych". Linguanotto przypadkiem wrzucił odrobinę mascarpone do miski z jajkami i cukrem, po czym odkrył, że połączenie dało dobry smak.

Szef kuchni udoskonalił przepis we współpracy z żoną Campeola, Albą. Dodała do niego biszkopty, kawę i odrobinę kakao. Całość nazwała "tiramisu", co z języka włoskiego oznacza "podnieś mnie".

Niektóre warianty tiramisu posiadają jako jeden ze składników alkohol, chociażby amaretto czy rum, ale oryginalny przepis go nie zawierał. Z zasady miał być bezalkoholowy, tak aby mógł być sprzedawany dzieciom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(4)
Zmzm
2 lata temu
Ciasto miało ojca ha ha ha
Dlaczego
2 lata temu
piszą o nim jak wymyślił to kucharz z żoną?
victor
2 lata temu
...dlatego to jak moj organizm widzi ta gabke nasaczona gorzala, to z miejsca odmawia posluszenstwa...zolodek dostaje bodzce z mysli i na mysl o tym przestaje trawic...a i entuzjazm siada.
victor
2 lata temu
Mogl opatentowac, bo w Polsce jak nasacza gorzala to zuca od sciany do sciany ;-)