Trwa ładowanie...
bEpXyYrp

Notowania

Gastronomia – Wszystkie wiadomości

Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście
26
24.07.2021 17:16

GASTRONOMIA
 / 
Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście

Restauracja zaapelowała do klientów: złóż zamówienie osobiście i pomóż nam unikać wysokich prowizji. O co chodzi? O procent, który portale pośredniczące w zamawianiu jedzenia pobierają. Stawki zaczynają się od kilkunastu, a kończą nawet na poziomie kilkudziesięciu procent.

Ogromny problem gastronomii. Ludzie nie chcą pracować w pubach i restauracjach
188
17.07.2021 9:05

RYNEK PRACY
 / 
Ogromny problem gastronomii. Ludzie nie chcą pracować w pubach i restauracjach

Pracownicy coraz rzadziej wybierają prace w branży gastronomicznej. Restauracje i puby mają duże problemy ze skompletowaniem pełnej obsady pracowniczej. Niemieccy pracodawcy zastanawiają się jak uatrakcyjnić oferty.

Narzekasz na "paragony grozy"? Zobacz, ile kosztuje prowadzenie biznesu nad morzem
753
16.07.2021 18:25

CENY NAD MORZEM
 / 
Narzekasz na "paragony grozy"? Zobacz, ile kosztuje prowadzenie biznesu nad morzem

Czynsz - nawet 15 tysięcy złotych. Kolejne kilka tysięcy na prąd, wodę, śmieci. Minimum 2-3 tysiące na pracownika. W zamian utyskiwanie klientów na zbyt wysokie - ich zdaniem - ceny i łatka miłośnika szybkiego zarobku. Właściciel nadmorskiej knajpy tłumaczy nam, ile musi na to wydać.

Ziemniak musi mieć papiery. Popłoch wśród restauratorów
98
16.07.2021 13:45

KONTROLE PRZEDSIĘBIORCÓW
 / 
Ziemniak musi mieć papiery. Popłoch wśród restauratorów

Okazuje się, że każdy ziemniak sprzedawany w restauracji czy barze musi mieć udowodnione pochodzenie. Za sprawdzanie kartoflanych certyfikatów zabrał się specjalny urząd. Brak informacji o pochodzeniu ziemniaka będzie karany.

Restauratorzy mają dość. Idą do sądu, by walczyć o pieniądze z tarcz
6
13.07.2021 7:13

POLSKI FUNDUSZ ROZWOJU
 / 
Restauratorzy mają dość. Idą do sądu, by walczyć o pieniądze z tarcz

Chodzi o niewypłacenie nawet kilkuset tysięcy złotych dotacji z tarczy 2.0. Kilku restauratorów już złożyło wniosek.

bEpXyYrr
Paragon kelnerski. Tak gastronomia próbuje wykiwać skarbówkę
716
10.07.2021 8:39

GASTRONOMIA
 / 
Paragon kelnerski. Tak gastronomia próbuje wykiwać skarbówkę

Kawałek kartki, na niej kilka pozycji zapisanych skrótowo tak, że tylko autor wie, co oznaczają, a na końcu kwota. To wszystko opatrzone nagłówkiem "rachunek dla konsumenta". Takimi kwitami raczeni są coraz częściej klienci barów i restauracji. Skarbówka ostrzega, że grożą za to kary.

Nie tylko paragony grozy. Na to też trzeba uważać w restauracjach
8
09.07.2021 13:15

OSZUSTWO
 / 
Nie tylko paragony grozy. Na to też trzeba uważać w restauracjach

Wakacje 2021 zaskoczyły nas paragonami grozy, ale to nie wszystko, co może skutecznie odstraszać od kurortów. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skontrolował lokale gastronomiczne, co wykazała kontrola? - Nieprawidłowości wykazano w 57 proc. lokali, to grubo ponad połowa. One dotyczyły cenników, nieprawidłowego wymiaru, doliczania pewnych pozycji na rachunku, dlatego powinniśmy zachować czujność, ale też nie bójmy się. Jeśli potrawa nie spełniła wymogów, dostaliśmy niepełną porcję, mamy prawo domagać się uzupełnienia lub wymiany - powiedział w programie "Money. To się liczy" Tomasz Chróstny, prezes UOKiK. Jak dodał, w wyniku kontroli posypały się mandaty. - W zależności od nieprawidłowości były to mandaty wystawiane na miejscu, albo procedura administracyjna polegająca na nałożeniu sankcji finansowej. A jeśli coś wykracza poza kompetencje Izby Handlowej, powiadamiane są odpowiednie organy. Dopiero zaczęliśmy kontrole, bo mamy okres wakacyjny, one są intensywnie prowadzone, żeby konsumenci nie byli narażeni na te nieprawidłowości - powiedział.

UOKiK prześwietlił restauracje. W ponad połowie lokali miał się do czego przyczepić
6
09.07.2021 12:20

WAKACJE
 / 
UOKiK prześwietlił restauracje. W ponad połowie lokali miał się do czego przyczepić

Sezon wakacyjny w pełni, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skontrolował bary i restauracje. Na czym najczęściej nacinają klientów? - Widzimy, że dochodzi do istotnych błędów po stronie przedsiębiorców, w przypadku 2/3 skontrolowanych lokali wystąpiły nieprawidłowości związane z brakiem oznakowania cen, brakiem cenników, więc konsument nie ma możliwości oszacowania rachunku, jaki będzie musiał zapłacić - powiedział w programie "Money. To się liczy" Tomasz Chróstny, prezes UOKiK. - W połowie placówek wystąpiły nieprawidłowości związane z odmierzaniem produktów, związane z zawyżaniem rachunków poprzez wydawanie mniejszych potraw lub naliczaniem dodatkowych opłat - dodał.

Gastronomia na celowniku UOKiK. W daniach ser Fawita zamiast fety
27
09.07.2021 9:41

UOKIK
 / 
Gastronomia na celowniku UOKiK. W daniach ser Fawita zamiast fety

Inspekcja Handlowa ruszyła w teren i skontrolowała 58 punktów gastronomicznych w kurortach turystycznych w Polsce. Wnioski nie napawają optymizmem: w większości z nich kontrolerzy stwierdzili nieprawidłowości. Posypały się mandaty, postępowania administracyjne, a w kilku przypadkach nawet wnioski do sądów.

bEpXyYrx
Money. To się liczy. Gastronomia pod lupą UOKiK
09.07.2021 9:03

MTSL
 / 
Money. To się liczy. Gastronomia pod lupą UOKiK

Dziś w programie tematem kontrola lokali gastronomicznych przez UOKiK. Jak duża jest skala nieprawidłowości w polskiej gastronomii? O to zapytamy Tomasza Chróstnego, prezesa UOKiK. Zapraszamy od 9.15.

Brakuje rąk do pracy. Hotele i restauracje apelują do rządu
125
09.07.2021 7:57

ZATRUDNIENIE
 / 
Brakuje rąk do pracy. Hotele i restauracje apelują do rządu

Nawet 100 tys. pracowników poszukują sektory hotelarski i turystyczny. Drugie tyle potrzebuje gastronomia. Pracownicy jednak nie kwapią się z podjęciem pracy. Przedsiębiorcy potrzebują odbicia po długim lockdownie i zwracają się do rządu o wsparcie obniżenie składek.

Skarbówka rozdaje w knajpach swoje "paragony grozy". Restauratorzy narzekają, że urzędnicy ich gnębią
968
07.07.2021 15:43

KOTROLA
 / 
Skarbówka rozdaje w knajpach swoje "paragony grozy". Restauratorzy narzekają, że urzędnicy ich gnębią

Rozpoczęła się zmasowana akcja "paragon". Kontrolerzy ze skarbówki sprawdzają, czy restauratorzy mają zainstalowaną kasę online i czy ewidencjonują na niej sprzedaż. Zdaniem izby gastronomicznej, kontrole są niepotrzebnym nękaniem branży, która bardzo ucierpiała w czasie pandemii.

Zaskakująca pozycja w menu. "Super pomysł! Teraz można wpadać całą rodziną"
55
03.07.2021 9:29

GASTRONOMIA
 / 
Zaskakująca pozycja w menu. "Super pomysł! Teraz można wpadać całą rodziną"

W restauracji Checz u Kaszebe w Kaszubskim Parku Krajobrazowym w Chmielnie miłośnicy psów mogą poczuć się szczególnie dopieszczeni. Jeszcze bardziej zadowoleni będą ich czworonożni przyjaciele.

bEpXyYry
Hotelowy magnat apeluje do gości o napiwki, aby zatrzymać pracowników
27
29.06.2021 20:00

TURYSTYKA
 / 
Hotelowy magnat apeluje do gości o napiwki, aby zatrzymać pracowników

Na całym świecie, w tym w Polsce, branża hotelarska i gastronomiczna boryka się z brakiem personelu. Dyrektor generalny sieci hotelowej HEI Ted Darnall ma pomysł, jak temu zaradzić. Jego zdaniem sposób jest tylko jeden. Trzeba zachęcić gości, aby zostawiali napiwki.

Hotele i branża gastronomiczna szukają rąk do pracy. Wzrosnąć mogą też stawki
27
29.06.2021 11:13

RYNEK PRACOWNIKA
 / 
Hotele i branża gastronomiczna szukają rąk do pracy. Wzrosnąć mogą też stawki

Blisko co piąta firma z sektora restauracji i hoteli zamierza w najbliższych kwartale szukać nowych pracowników - wynika z badania "Barometr ManpowerGroup Perspektyw Zatrudnienia". Brak rąk do pracy to z kolei argument przy negocjowaniu wyższych stawek.

Obiad ze schabowym za 10 zł? Nad Bałtykiem to ciągle możliwe
51
28.06.2021 12:15

GASTRONOMIA
 / 
Obiad ze schabowym za 10 zł? Nad Bałtykiem to ciągle możliwe

Ceny w barach i restauracjach straszą, ale nie w tym miejscu. W jednym z barów w Mielnie tradycyjny, polski obiad ze schabowym można upolować za trochę ponad 10zł.

"Paragony grozy" nad Bałtykiem. Upolowałam najdroższego gofra na sopockim deptaku
132
26.06.2021 10:06

CENY NAD MORZEM
 / 
"Paragony grozy" nad Bałtykiem. Upolowałam najdroższego gofra na sopockim deptaku

Oto czempion sopockiego "Monciaka", chyba najbardziej znanego deptaka nad polskim morzem. Wyprzedza swoich konkurentów ceną... i właściwie tylko tym. Smakiem nie powala, a w sąsiadujących stoiskach gofry są nie tylko tańsze, ale i bardziej urozmaicone.

Gałka lodów za 6 zł, obiad z rybą za 60 zł. "Paragony grozy" stają się codziennością
1.5K
26.06.2021 9:55

GASTRONOMIA
 / 
Gałka lodów za 6 zł, obiad z rybą za 60 zł. "Paragony grozy" stają się codziennością

"Paragony grozy" to już nie incydentalne przypadki żerowania na turystach. Ceny w nadmorskich miejscowościach po prostu są wysokie. Ryba na talerzu z dodatkami i napojem? Trzeba się liczyć z wydatkiem przynajmniej 60 zł.