Gastronomia – Wszystkie wiadomości
GASTRONOMIA / Rosjanie nie zamienią McDonald's na Wujaszka Wanię. Wniosek o rejestrację wycofany
W reakcji na rozpętaną przez Rosję wojnę w Ukrainie wiele zachodnich firm wstrzymało działalność w tym kraju. Zrobił tak m.in. McDonald's. Niedawno internet obiegła informacja, że Rosjanie mają już alternatywę dla tej sieci. Miała się nazywać Wujaszek Wania, a zgłoszone do urzędu patentowego logo bardzo przypominało to, którym posługuje się amerykański gigant. Jak się jednak okazuje, restauracji spod znaku Wujaszka Wani nie będzie.
GASTRONOMIA / McDonald's wstrzymał działalność w Rosji, ale nie całkiem. Placówki franczyzowe pracują w najlepsze
W Rosji nadal można zjeść Big Maca, mimo że McDonald's zapowiedział tymczasowe zawieszenie działalności w tym kraju. Wszystko przez system franczyzowy - około stu spośród 850 lokali tej sieci w Rosji jest prowadzonych przez franczyzobiorców. A ich zmusić do zamknięcia biznesu nie jest tak łatwo.
NAJLEPSZE RESTAURACJE / #FoodFeelsGood - 23 marca powraca Restaurant Week - sprawdź restauracje!
Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia. Na Gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz Prezenty od Partnerów Festiwalu. To wszystko dostępne w festiwalowej cenie 59 zł.
GASTRONOMIA / Klienci chcą spadku cen, ale koszty rosną. Niższy VAT uderzył w restauracje
Dostawcy produktów spożywczych wykorzystali okazję i cen nie tylko nie obniżyli, ale podnieśli, a klienci oczekują zniżek. Ministerstwo finansów natomiast nie chce słyszeć o niższym VAT na usługi gastronomiczne — czytamy w "Rzeczpospolitej". Tarcza antyinflacyjna 2.0 nieoczekiwanie uderzyła w restauracje.
KORONAWIRUS / Koreańczycy stworzyli maskę zawijaną na nos. By łatwiej jadać na mieście w pandemii
Firma Atman z Korei Południowej wprowadziła na rynek maski, które w razie potrzeba można "zawinąć" na nos, odsłaniając w ten sposób usta. "Kosk", jak nazwano produkt, ma ułatwić stołowanie się na mieście w trakcie pandemii koronawirusa w restauracjach - informuje "The Washington Post".
PANDEMIA / Antyszczepionkowcy atakują baristów. "Zorganizowane grupy"
Hejt, utrudnianie pracy, a w jednym przypadku - awantura w galerii handlowej zakończona interwencją policji. Z takimi przypadkami działań antyszczepionkowców muszą radzić sobie pracownicy kawiarni Green Caffe Nero. Jak opowiedział nam Adam Ringer, prezes sieci, jest to reakcja takich grup na weryfikowanie paszportów covidowych.
RACHUNKI ZA GAZ / Wzrost cen gazu i energii atakuje, upadają wieloletnie biznesy. "Chce mi się płakać"
Rodzinna firma piekarnicza, która działa od dekad, skarży się na trudną sytuację. Polski Ład w połączeniu z wysoką inflacją może spowodować, że koniecznie będzie zakończenie jej działalności. Adam Abramowicz, rzecznik MŚP uważa, że to początek większego problemu i przedsiębiorcy nie mogą być zostawieni sami sobie. Rządowe rekompensaty za wzrost cen gazu i energii powinny objąć wszystkie firmy.
KORONAWIRUS / Lockdown w Holandii. Mimo to w sobotę otwarto restauracje
W wielu holenderskich miastach, mimo obowiązującego lockdownu, zostały w sobotę otwarte restauracje. "Chcemy dać przedsiębiorcom możliwość wysłania sygnału do rządu" - czytamy w oświadczeniu burmistrzów miast z południowych Niderlandów, którzy wyrazili zgodę na otwarcie gastronomii. Choć rząd poluzował restrykcje, nie objęło to gastronomii.
PODWYŻKI CEN / To najlepsza ilustracja roku drożyzny. "Bańką nie płaci się niestety rachunków"
Właścicielka warszawskiej cukierni Domo Bake Dominika Matysiak postanowiła wytłumaczyć klientom powód wyższych cen jej wypieków. Cukierniczka pokazała, o ile w ciągu niecałego roku podrożały podstawowe produkty, z których powstają jej ciasta. - Mam bardzo dobry kontakt z moimi klientami. Często tłumaczę pewne rzeczy, zawiłości, które nie są jasne dla wszystkich – mówi money.pl przedsiębiorczyni.
OBOSTRZENIA PANDEMICZNE / Limity gości w knajpach i hotelach. Rośnie bunt przeciw nowym restrykcjom
Restauratorzy i hotelarze nie chcą już żadnych rządowych tarcz. W związku z nowymi ograniczeniami sanitarnymi chcą pomocy od zaraz. "Skoro możemy mieć tylko 30-procentowe obłożenie, to ZUS i podatki od nieruchomości też powinniśmy płacić tylko w jednej trzeciej" – mówią zgodnie.
LOCKDOWN / Firmy objęte lockdownem nie dostały odszkodowań od rządu. Rzecznik MŚP pisze do premiera
Rzecznik małych i średnich przedsiębiorców skierował apel do premiera Morawieckiego w sprawie wypłaty odszkodowań dla firm, które pozostawały zamknięte po 30 kwietnia. Od pół roku nie wypłacono im ani złotówki - pisze "Gazeta Wyborcza". Tymczasem rząd znów zaostrzył limity osób, mogących korzystać m.in. z restauracji i hoteli.
CATERING / Catering dietetyczny jak z restauracji. Klienci oceniają smak potraw przez aplikację
Kilkanaście tysięcy pakietów wyjeżdża każdego dnia z warszawskiej firmy Maczfit do klientów w całej Polsce. Lider cateringu dietetycznego zapewnia, że o tym, czy dania są dobre, decydują sami zainteresowani. Przez innowacyjną aplikację.
PYSZNE.PL / W cieniu wielkiego drwala. O tym, jak Pyszne wycięło restauracje
Stało się! Wyczekiwany przez cały rok Burger Drwala pojawił się w środę w ofercie McDonald’s. Kanapka od kilku lat cieszy się ogromną popularnością, a jej wejście do oferty jest poniekąd symbolem okresu okołoświątecznego. "Pójście na Drwala" to powoli nowa polska tradycja. Okazuje się jednak, że kanapka z restauracji szybkiej obsługi potrafi zaszkodzić. I bynajmniej nie chodzi o figurę.
GUS / Pogarszają się nastroje przedsiębiorców. Jedna branża szczególnie nie może się podnieść
Polska gospodarka w tym roku zalicza odbicie po koronakryzysie, ale ciągle klimat w większości firm nie jest najlepszy. Menedżerowie widzą więcej problemów niż szans. Szczególnie w związku z rosnącymi kosztami i niepewną przyszłością. Dobrze radzą sobie finansiści i informatycy. Z dołka nie może wyjść hotelarstwo i gastronomia.
GASTRONOMIA / Digitalizacja płatności wkracza na nowy poziom. Za kolację w restauracji zapłacimy smartfonem bez czekania na rachunek.
Z badania Warszawskiego Instytutu Bankowości wynika, że już tylko dla 22% Polaków najczęstszą formą płatności jest gotówka, a już prawie połowa klientów bankowości internetowej obsługuje swoje finanse wyłącznie za pośrednictwem telefonu. To niemal 8 i pół miliona osób, dla których smartfon jest podstawowym narzędziem do płacenia zarówno offline, jak i online. Jedną z branż, która musi odpowiedzieć na tę potrzebę, jest gastronomia. Innowacyjna aplikacja mobilna RestBill ma przyspieszyć tempo zmian, oferując usługę płacenia restauracyjnych rachunków przez smartfona.
TIRAMISU / "Ojciec Tiramisu" nie żyje. Miał 93 lata
Zmarł restaurator Ado Campeol, przez wielu nazywanych "ojcem Tiramisu". Był właścicielem restauracji La Beccherie w północnych Włoszech, gdzie słynny deser został wymyślony przez jego żonę i szefa kuchni.
KORONAWIRUS / Restauracja tylko dla zaszczepionych na COVID-19. Na wypadek lockdownu branża zapowiada bunt
Warszawska restauracja od października będzie obsługiwać wyłącznie zaszczepionych na COVID-19, ozdrowieńców lub osoby z negatywnym wynikiem testu. To jednak odosobnione podejście. Branża gastronomiczna zapowiada, że lockdownowi i ograniczeniom w zakresie przyjmowanych gości się nie podda.
GASTRONOMIA / Restauratorzy narzekają na młodych i leniwych. Za 18 zł na godzinę nikt nie chce już roznosić talerzy
Restaurator z Warszawy skarży się, że spośród stu kandydatów na stanowisko kelnera nie udało mu się zrekrutować ani jednej osoby. Również inni restauratorzy z kraju narzekają na brak ludzi do pracy. Młodzi ludzie odpowiadają im, że odrobili lekcję z pandemii i wykorzystywać już się nie dadzą.