Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Witold Ziomek
|
aktualizacja

Polacy nie kupują ekologicznej żywności, bo jest za droga

16
Podziel się:

Większość Polaków chciałaby kupować więcej ekologicznej żywności. Barierą są zbyt wysokie ceny.

Ekologiczna żywność to luksus, na który wielu Polaków nie stać.
Ekologiczna żywność to luksus, na który wielu Polaków nie stać. (flickr.com, Christian Kadluba/flickr (CC BY-SA 2.0))

O sprawie pisze "Rzeczpospolita" powołując się na badanie IQS. Wynika z niego, że żywności ekologicznej nie kupuje zaledwie 14 proc. ankietowanych. Pozostali robią to jednak rzadziej niż mieliby ochotę.

67 proc. badanych kupuje takie produkty sporadycznie a 68 proc. uważa, że są za drogie.

- Aż 62 proc. badanych chciałoby biozakupy robić częściej i kupować więcej. Ze względu na cenę bio stało się elementem segregacji żywieniowej. Dzieli się nas na takich, których na bio stać, i tych, którzy półki z biożywnością muszą omijać szerokim łukiem - mówi w rozmowie z "Rzeczpospolita" Grzegorz Giza z agencji badawczej IQS.

Zobacz także: Oglądaj też: 10 godzin za ladą. "Prawo stoi murem za pracodawcą"

Jak mówią autorzy badania, klienci doceniają działania sieci handlowych, mających przybliżyć konsumentom produkty zaliczane do ekologicznej żywności.

Wśród sieci handlowych popularyzujących ekologiczną żywność, na 1. miejscu znalazł się Lidl. Według badania IQS, 29 proc. konsumentów kojarzy sklepy Lidla ze zdrową żywnością. 11 proc. badanych wskazało na Biedronkę, a 8 proc. na Carrefour.

W kategorii żywności ekologicznej Polacy najczęściej kupują owoce, warzywa i nabiał. Nieco mniejszym zainteresowaniem cieszą się wędliny czy ekologiczna chemia domowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

gospodarka
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(16)
Romek
3 lata temu
Ja często odwiedzam sklep ze zdrową żywnością (Smak Natury w Warszawie) i widzę różnicę w produktach eko a zwykłych, staram się chociaż część produktów zastępować tymi eko, bo jeśli jest w nich chociaż trochę mniej chemii to warto moim zdaniem.
lew1310
4 lata temu
kilkanascie lat temu jak handlowalem na warzywniaku to najchetniej ludzie kupowali jablka sprzedawane przez starsze malzenstwo a jablka te wystawione byly w skrzynkach po jajkach przecietych na pol zeby jablka byly bardziej widoczne. Jablka byly brzydkie i tanie i to bylo tajemnica ich powodzenia.
lew1310
4 lata temu
¨Kupują sporadycznie¨-pewnie po to aby wyniki ankiety poprawić na rzecz eko.
Melia
4 lata temu
Polak to niedowiarek,wystarczy zrobic prosty test.Kupic warzywa ekologiczne I chemiczne.Wlozyc do lodowki.Po jakim czasie wyrzucicie ekologiczne,po paru dniach.Nabuzowane chemia moga lezec 2-3 tygodnie.Przypadek?
Adi
4 lata temu
Ekologiczna żywność znajdziecie tylko u starszych rolników z gospodarstw do 10 hektarów. Tzw. Unijni produkują jeszcze gorsza od zachodniej