Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Świeża" ryba głównie z zamrażarki. Takiego dorsza jesz nad Bałtykiem

- Jeżeli pan dostanie porcję, która waży ok. 300 g, to z całą pewnością nie będzie to dorsz bałtycki, ale nie jest to powiedziane, że nie będzie to dorsz świeży. Od połowy 2019 roku kupujemy dorsza atlantyckiego na giełdach zachodnich, filetujemy go i sprzedajemy dalej. To jest problem nazewnictwa unijnego, bo ryba raz rozmrożona to w dalszym ciągu świeża ryba. Restauratorzy nie mają obowiązku informować, że to filet mrożony, a w dorozumieniu każdy sobie myśli, że świeża to od rybaka - mówił w programie "Money. To się liczy" Marcin Jodko, prezes Krajowej Izby Producentów Ryb. Gość programu mówił też, że w smażalniach można czasem znaleźć bałtyckiego dorsza, bo obowiązujący zakaz połowu nie jest całkowity. "Polską" rybę można poznać po rozmiarze porcji, wynoszącej ok. 100 g.

123
Podziel się:
KOMENTARZE
(123)
Ball
3 lata temu
Przecież wiadomo że jedzie z Norwegii.
lui
3 lata temu
Właśnie niedawno wróciliśmy z Ustki z Hotelu Lubicz :) Rybę jedliśmy bardzo pyszną, wakacje zostały spędzone wyśmienicie! Bardzo miłe i smaczne wakacje.
maxicorp
3 lata temu
Małe miejscowości mają nadal kutry które wracają z połowu ok. 7.00 łap rybaka i masz co trzeba. A że wyboru nie będzie to trudno tak to wygląda...
realista
3 lata temu
Pracowałem w Polsce w słoweńskiej firmie, przywozili do nas towar ze słowenii, z powrotem zabierali mrożone ryby z wybrzeża i wozili na chorwację, żeby turysta z Polski zjadł u nich świeżą rybe
dj_
3 lata temu
Ryba raz rozmrożona to ryba świeża. Rozumiem, że drugi raz rozmrożona to już mniej świeża jest.
...
Następna strona