Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|

Ta piekarnia działała kilkadziesiąt lat. Właśnie dobiły ją ceny energii

48
Podziel się:

Gdyńska piekarnia "Bochen" funkcjonowała od 1991 r., a jej tradycja sięga prawie 10 lat wstecz. Teraz kończy jednak swoją działalność. W efekcie pracę straci ok. 100 osób. - Większość pracowników już otrzymała wypowiedzenia - mówi Henryk Bieliński, prezes spółdzielni pracy "Bochen" dla lokalnego serwisu trojmiasto.pl.

Ta piekarnia działała kilkadziesiąt lat. Właśnie dobiły ją ceny energii
Piekarnia "Bochen" musi zostać zamknięta. Zdj. ilustracyjne Fot. Stanislaw Bielski/REPORTER (EAST_NEWS, Stanislaw Bielski/REPORTER)

Piekarnia "Bochen" działa jako spółdzielnia pracy. Przez kilkadziesiąt lat zdołała wyrobić sobie markę wśród gdynian, którzy mogli kupować jej produkty w dziewięciu punktach.

- Nadal produkujemy około 6 t pieczywa dziennie i mamy ustabilizowaną produkcję. Niestety z końcem roku zawieszamy działalność. Spółdzielnia pracy jest od jakiegoś czasu w stanie likwidacji, było walne zebranie, niebawem ruszy rozliczanie działalności. Wszyscy pracownicy są powiadomieni o tym, że kończymy działalność. Większość pracowników już otrzymała wypowiedzenia. Jako że jesteśmy spółdzielnią, nikt nie odejdzie z pustymi rękoma - zapewnia w rozmowie z trojmiasto.pl.

Nieopłacalna działalność

Piekarnia zostanie zamknięta z kilku powodów. Są to: rosnące ceny energii i gazu oraz kolejny wzrost płacy minimalnej - ta od przyszłego roku ma wynosić 3490 zł brutto, a od 1 lipca 2023 wzrosnąć do 3,6 tys. zł. Prezes Bieliński zaznacza, że "Bochen" miesięcznie płaci za gaz ok. 48 tys. zł, ale w przyszłym roku wzrost cen będzie siedmiokrotny. Do tego trzeba doliczyć 22 tys. zł za energię. Ale również ta kwota wzrośnie nawet czterokrotnie.

Piekarni nie pozostaje nic innego, jak wyprzedaż sprzętu oraz placu o powierzchni 8 tys. m kw. razem z magazynami.

Przy wzroście cen gaz i energii produkcja po nowym roku byłaby dla nas nieopłacalna, a spółdzielnia przynosiłaby straty. Koszty okazały się dla nas nie do udźwignięcia - kwituje Bieliński.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(48)
mango
2 lata temu
Dobry chleb z masłem, jest podstawą wyżywienia i napchania brzucha. Do Chleba z masłem, można zjeść cokolwiek co akurat sie trafi i człowiek jest syty. Oczywiście istotne też są świeże warzywa i owoce, które trzeba jeść by nie dostać szkorbutu
statystyki ni...
2 lata temu
każdego roku Polacy jedzą coraz mniej chleba
Ali,alo
2 lata temu
spożycie pieczywa spada z każdego roku sięgnijcie po dane
Johan
2 lata temu
Ja rozumiem ze koszty idą w góry ale koszty są zawsze przekazane na konsumentów więc ceny pieczywa by poszły w górę. Powodem zamknięcia są nieskiej jakości dyrektorzy i ludzie w marketingu, a nie ceny energii i ludzie pracujący za prace minimalna.
***** polskie...
2 lata temu
Co mnie jakaś polska piekarnia obchodzi ? Kupuję tam gdzie taniej i lepiej. Polskie produkty bojkotuję, wolę kupować od uczciwych zagranicznych producentów
...
Następna strona