oprac.
KRO

Tauron ma nowego prezesa. Paweł Strączyński nominowany na stanowisko

Paweł Strączyński został nowym prezesem Tauron Polska Energia - poinformowała spółka w komunikacie. Dzień wcześniej Strączyński zrezygnował z pełnienia funkcji wiceprezesa ds. finansowych Polskiej Grupy Energetycznej (PGE).

Tauron ma nowego prezesa. Paweł Strączyński nominowany na stanowisko
Paweł Strączyński (na zdjęciu) został nowym prezesem Taurona. (PAP, Paweł Supernak)
bEKecHSd

O nominacji Pawła Strączyńskiego zdecydowała rada nadzorcza Taurona. Na stanowisku prezesa spółki pojawił się wakat po lutowej rezygnacji Wojciecha Ignacoka.

W środę natomiast PGE poinformowało o rozstaniu z Pawłem Strączyńskim. W lakonicznym komunikacie spółka napisała, że dotychczasowy wiceprezes "złożył rezygnację z pełnienia funkcji z upływem dnia 31 marca 2021 roku".

Jak informowaliśmy w money.pl, Paweł Strączyński zrezygnował z dobrej posady pod względem zarobków. W 2020 roku zarobił 631 tys. 776,12 zł. Na tę kwotę składa się wynagrodzenie i inne świadczenia.

bEKecHSf