Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dzieci gotują dla Komorowskiej

0
Podziel się:

Celem projektu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych.

Dzieci gotują dla Komorowskiej
(Reporter)

Przystawkę, danie główne i deser z tradycyjnych produktów regionalnych przyrządzą dziś podczas finału konkursu kulinarnego uczniowie szkół z pięciu województw. Nagrodą główną jest możliwość przygotowania posiłku dla pierwszej damy Anny Komorowskiej.

Celem projektu _ Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska _ jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych. W finale biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego - poinformowano na stronie internetowej stołecznego ratusza.

_ - Zwycięzcy będą mieli możliwość przygotowania posiłku w Pałacu Prezydenckim dla Anny Komorowskiej i jej gości. Terminu jeszcze nie znamy _ - powiedziała Karolina Lupa z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc odbędą praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Zmagania zawodników, które rozpoczną się w sobotę o godz. 10 w restauracji przy ulicy Zakroczymskiej 12, będzie komentował krytyk kulinarny Maciej Nowak. Dania ocenią prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej Marek Zagórski oraz kulinarni eksperci; wezmą pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie regionalnych produktów. Rozstrzygnięcie konkursu przewidziano na godz. 16.

Podczas finału odbędzie się także pokaz kulinarny, będzie można kupić tradycyjne produkty. Konkurs w ramach projektu _ Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska _ organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.

Czytaj więcej o gotowaniu
Chcesz jeść zdrowo? Gotuj co się da Gotowane jedzenie dostarcza więcej energii niż surowe i wspomaga rozwój intelektualny.
Kuchnia molekularna. Gotowanie jak eksperyment Potrafią wyczarować kawior z marchewki, piankę z trufli i makaron z oliwy. Zamiast pieprzu i soli sięgają po alginian, agar, karagen i gumę ksantanową. Co z tego wychodzi?
Zaskocz ją w tłusty czwartek W 2012 roku tłusty czwartek wypada 16 lutego, a więc dwa dni po Walentynkach. Warto więc wykorzystać nadarzającą się okazję, by zabłysnąć w oczach ukochanej.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)