Notowania

włochy
19.01.2013 08:40

Włosi marnują 7 tysięcy ton cukru rocznie. Chcą to zmienić

Zaapelowano by położyć kres temu marnotrawstwu.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Romain Behar/PD/Wikimedia)

*Około 7 tysięcy ton cukru wyrzuca się co roku do śmieci we Włoszech razem z małymi torebkami, w których serwowany jest w barach do kawy i herbaty - obliczył społeczny ruch Obrona Obywatela. Zaapelowano by położyć kres temu marnotrawstwu. *

Działacze ruchu przedstawili swe wnioski dotyczące skali zjawiska marnowania cukru analizując dane dotyczące całego kraju, gdzie rocznie w barach serwuje się kilka miliardów gorących napojów. Posłużyli się jednocześnie wynikami eksperymentu przeprowadzonego w jednym z lokali w Rzymie.

Zauważono, że niemal wszyscy klienci, którzy sięgają po cukier zostawiają jego część w torebkach trafiających potem do kosza. Po całym dniu w jednym tylko barze pozostało pół kilograma niewykorzystanego produktu.

Obliczono, że w sumie w ten sposób bezpowrotnie traci się każdego roku tyle cukru, ile potrzeba w mieście wielkości Werony.

Organizacja obrony praw obywatelskich i konsumenckich postanowiła zwrócić się do włoskiego rządu o dokonanie rewizji rozporządzeń, które doprowadziły do tego, że zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej z 2001 roku, odstąpiono od podawania cukru w cukiernicach, a zamiast tego klienci otrzymują wraz z kawą bądź herbatą małe, osobno opakowane porcje.

Odnotowano przy okazji, że otwarte cukiernice w barach i restauracjach zostały _ zdelegalizowane _ nie z powodów higieny, jak należałoby sądzić, ale po to by można było ustalić miejsce pochodzenia i produkcji cukru.

We Włoszech nowe przepisy obowiązują od 2004 roku, a za ich złamanie grozi kara w wysokości do 6 tysięcy euro. Nie pomogły późniejsze wyjaśnienia ministerstwa rolnictwa, że nowe unijne normy spełniają także zamknięte dozowniki cukru i nie jest konieczne wprowadzanie małych papierowych torebek. Zanim pojawiły się te tłumaczenia, w całym kraju rozpowszechnił się nowy sposób podawania cukru.

_ - Rezygnacja z papierowych miniporcji przyniosłaby ogromne oszczędności pod względem zużycia papieru. Położyłaby też kres marnowaniu cukru _ - argumentuje prezes ruchu Obrona Obywatela Antonio Longo cytowany na łamach weekendowego dodatku do dziennika _ La Repubblica _.

Longo podkreślił, że nawet jeśli w torebce pozostaje tylko 1 gram cukru, to straty w skali kraju należy szacować na 7 tysięcy ton rocznie.

W ten sposób sprawa porcjowanego cukru dołączyła do szeroko dyskutowanego we Włoszech problemu powszechnego marnowania żywności.

Czytaj więcej w Money.pl
Obama chwali premiera Włoch. Zobacz za co Prezydent USA Barack Obama wyraził swoje uznanie dla Mario Montiego za skuteczne działania na rzecz wyjścia Włoch z kryzysu zadłużeniowego.
Najbogatsi w Europie. Mają niemal bilion euro - _ To rekord _ - komentują eksperci. Komu tak dobrze się powodzi?
Ten produkt w Polsce jest o wiele za drogi W Polsce cukier jest za drogi - uważają przedstawiciele branży cukierniczej i proponują zniesienie kwotowania produkcji cukru w Europie.
Tagi: włochy, wiadomości, wiadmomości, gospodarka, unia, fundusze unijne, gospodarka światowa
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz