Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Jacek Bereźnicki
|

Zatrucie polskimi truskawkami mrożonymi w Szwecji. Trzynaście osób zarażonych wirusem zapalenia wątroby

199
Podziel się:

Surowe truskawki zostały wykorzystane do sporządzenia deserów i smoothies w lokalach gastronomicznych. Wiadomo, że feralna partia owoców nie była dostępna w ogólnej sprzedaży.

Wirusa zapalenia wątroby typu A zabija podgrzanie żywności do 85 stopni Celsjusza.
Wirusa zapalenia wątroby typu A zabija podgrzanie żywności do 85 stopni Celsjusza.

Sprowadzone z Polski mrożone truskawki źródłem grupowego zatrucia w Szwecji. Trzynaście osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Polskie instytucje zostały już powiadomione.

Jak donosi branżowy serwis Food Safety News, wywołane przez polskie truskawki zarażenie zostało potwierdzone u 11 osób, a u kolejnych dwóch stwierdzono podejrzenie zatrucia. Poszkodowane zostały osoby w wieku od 11 do 92 lat, zarówno kobiety, jak i mężczyźni.

Surowe truskawki zostały wykorzystane do sporządzenia deserów i smoothies w lokalach gastronomicznych. Wiadomo, że feralna partia owoców nie była dostępna w ogólnej sprzedaży.

Zobacz także: Wideo: nie odgrzewaj ryżu. Możesz się zatruć

Dochodzenie w tej sprawie prowadzi szwedzki odpowiednik Sanepidu oraz państwowa agencja żywności. Z ich ustaleń wynika, że źródłem zarażenia były truskawki sprowadzone z Polski przez szwedzką spółkę Skogsmat i Uddeholm AB. Nic nie wiadomo o polskim producencie truskawek, od którego pochodził towar.

Importer nie został ukarany, ponieważ władze uznały, że zrobił, co należy, biorąc pod uwagę okoliczności. Wprowadzono za to dokładniejsze inspekcje importowanych truskawek.

Jak podkreśla szwedzki Sanepid, wirusem zapalenia wątroby typu A może zarazić się każdy, który nie został zaszczepiony lub nie przechodził wcześniej tej choroby. Obecny w pożywieniu wirus zabija podgrzanie do temperatury 85 stopni przez minutę.

Polska jest czołowym eksporterem truskawek w Europie. Na rynku UE wyprzedza nas tylko Hiszpania, która odpowiada za 31,6 proc. unijnej produkcji. Polscy producenci mają 17 proc. udziału w tym rynku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(199)
Bisnesmen aw
6 lat temu
Jak to polskie tez truja wszedzie szukaja tylko polskie jedzenie zalosne wszystko na swiecie trucizna
wiki
6 lat temu
desery????? a to byly same truskawki czy ze szwedzkimi dodatkami bo to jest dosc powazna roznica
bery
6 lat temu
Odpowiedzialność za to ponoszą Polskie zakłady,,,,co sprowadzają truskawki z zagranicy np Ukraina i cieszą się że taniej niż w Polskie .
Władek
6 lat temu
Takie truskawki można kupić w każdym sklepie ze skażonymi truskawkami
kak
6 lat temu
Jescze nie tak dawno 40 letnie mięso w puszkach SzwedZi sprzedawali
...
Następna strona