Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. NKU
|
aktualizacja

UOKiK zbadał produkty bezglutenowe. Urząd wykrył przekroczone normy glutenu

3
Podziel się:

UOKiK ostrzega: 400 tys. Polaków nie powinno spożywać glutenu ze względów zdrowotnych. Urząd przyjrzał się bliżej produktom bezglutenowym. W niektórych z nich normy dla żywności bezglutenowej zostały przekroczone.

UOKiK zbadał produkty bezglutenowe. Urząd wykrył przekroczone normy glutenu
UOKiK opublikował wyniki kontroli produktów bezglutenowych. (Adobe Stock)

W Polsce coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania glutenu. Natomiast około 400 tys. osób nie może spożywać produktów zbożowych ze względów zdrowotnych. Nawet niewielka porcja glutenu może im zaszkodzić.

W czwartek UOKiK opublikował wyniki kontroli produktów bezglutenowych. Na 33 przebadane produkty, jeden, wbrew informacjom na etykiecie, zawierał przekroczone normy dla żywności bezglutenowej.

"Z myślą o konsumentach, dla których obecność glutenu w żywności stanowi zagrożenie dla zdrowia, Urząd sfinansował badanie składu produktów, które były oznaczone jako bezglutenowe bądź nie zawierały informacji o obecności tego alergenu w składzie" - mówił Tomasz Chróstny prezes UOKiK, cytowany w komunikacie.

Zobacz także: Tarcza antykryzysowa zostanie rozszerzona? Prezes ZUS zdradza szczegóły

Badanie finansowane przez UOKiK przeprowadziło Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy. Zbadano mąki, słodycze, makaronu bezglutenowe, wyroby mięsne i przekąski.

Przekroczone normy glutenu wykryto w "Krupnioku gryczanym" produkowanym przez spółkę Bacówka Towary Tradycyjne. Jak czytamy w komunikacie UOKiK, w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, ilość glutenu została przekroczona.

Przekroczone normy wykryto tylko w jednym produkcie. W analizowanych przez sanepid i Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych tych samych produktach nie wykryto już nieprawidłowości.

UOKiK podkreśla - prawidłowe i precyzyjne oznakowanie etykiet jest bardzo ważne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.W takich produktach jak np. kasza gryczana, w której gluten naturalnie nie występuje, mógł on się dostać w trakcie transportu, pakowania lub produkcji.

"Produktem bezglutenowym", zgodnie z unijnym rozporządzeniem, nazywane są produkty, które według zapewnień producenta, zawierają maksymalnie 20 mg/kg glutenu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(3)
Lach
3 lata temu
To nie Gluten a Glifosfat z Randapu którym się posypuje zboże żeby szybciej wyschło . A gluten to tylko wymysł koncernów farmaceutycznych dla kasy !!
klo
3 lata temu
Proszę skontrolować wagę pieczywa - małe chleby sprzedawane są jako duże, w chlebie widać czarne smugi. Niektóre piekarnie powinny być zamknięte. To podstawowy produkt chleb i masło i mleko,woda.To w szczególności powinno być kontrolowane.Ludzie chorują od byle jakiego pieczywa. Nie wiem co tam dają ale to nie przypomina chleba. Chleby są nie wypieczone tylko mąka zaparzona w środku. Przynosisz a tu środek wypada.
E-cośtam
3 lata temu
Dobrze, że licznik glutaminianu sodu zwisł.