Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

KOWR: Eksport cukru wzrósł o 26% r/r do 557 tys. ton w I-VIII 2018 r.

0
Podziel się:

Eksport cukru wzrósł wolumenowo do 557 tys. ton w okresie styczeń-sierpień 2018 r., czyli o 26% r/r, wynika z obliczeń Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zwiększył się o 4% r/r do 108 tys. ton cukru.

KOWR: Eksport cukru wzrósł o 26% r/r do 557 tys. ton w I-VIII 2018 r.

"W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. za granicę wywieziono ponad 557 tys. ton cukru, o 26% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie ze względu na niższe ceny wpływy z eksportu były o 10% mniejsze i wyniosły 194 mln euro. Na rynek unijny sprzedano 202 tys. ton cukru, co stanowiło 36% wolumenu całego polskiego eksportu. Głównym kierunkiem eksportu cukru na rynek UE była Rumunia - 13% wolumenu krajowego eksportu, tj. 74 tys. ton i Niemcy - 11%, 60 tys. ton. Poza Unię Europejską wyeksportowano 355 tys. ton cukru, głównie do Sri Lanki - 57 tys. ton, Egiptu - 53 tys. ton, Izraela - 51 tys. ton, Gruzji - 42 tys. ton i mniejsze ilości do Rosji - 19 tys. ton, Libanu i Arabii Saudyjskiej - po 16 tys. ton oraz Kazachstanu - 12,5 tys. ton" - czytamy w raporcie.

Import cukru do Polski w okresie styczeń-sierpień 2018 r. był o 4% większy niż rok wcześniej. Do kraju zaimportowano łącznie 108 tys. ton cukru o wartości 43 mln euro (z tego 96% wolumenu - 104 tys. ton zakupiono w krajach UE, a pozostałą ilość w krajach trzecich). Najwięcej cukru sprowadzano do Polski z Niemiec - 46%, tj. 50 tys. ton. Mniejsze ilości sprowadzono również z Czech - 17 tys. ton, Rumunii - 12,5 tys. ton, Francji - 9 tys. ton i Litwy - 7 tys. ton. Najwięcej cukru z krajów trzecich zaimportowano z Mauritiusa - 3 tys. ton.

Saldo handlu zagranicznego cukrem w okresie styczeń-sierpień 2018 r. było dodatnie i wyniosło 449 tys. ton wobec 339 tys. ton w tym samym okresie 2017 r. Wartość salda wyniosła 150 mln euro wobec 154 mln euro przed rokiem, podsumowano.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)