Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - te niezwykłe okazy zaprezentował włoski związek rolników. Zapewniono, że oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.
Warzywa w zaskakujących barwach były atrakcją Międzynarodowego Forum Rolnictwa i Żywności w Cernobbio, na północy Włoch. Związek rolników indywidualnych Coldiretti poinformował o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, które są największą zaletą kolorowych okazów. I tak na przykład czerwona bazylia pomaga zwalczać stres, a ciemna fioletowa marchew hamuje proces starzenia skóry.
Z kolei czarna, niemal kwadratowa, papryka bogata jest w witaminy oraz w przeciwutleniacze zaś niebiesko-fioletowe ziemniaki z Trydentu zawierają antocyjany korzystnie wpływające na wzrok i zapobiegające odkładaniu się cholesterolu. Jest też biała marchewka o słodkim smaku oraz kolorowa botwina z liśćmi w barwach od żółtej i pomarańczowej do różowej, która nie traci ich w trakcie gotowania.
Wszystkie te produkty uprawiane są pod kontrolą i w sposób naturalny - podkreślił rolniczy związek w wydanym komunikacie. Komunikat stwierdza też, że aby wprowadzić te nowości na rynek nie trzeba uciekać się do takich _ nienaturalnych metod, jak manipulacja genetyczna _.
Jest jeszcze jedna korzyść, na którą zwrócono uwagę - tradycyjne codzienne dania tracą swą monotonię właśnie dzięki nowej palecie barw.
Money.pl od kuchni | |
---|---|
[ ( http://static1.platine.pl/i/art/127/152959_tiny.jpg ) ] (http://galerie.platine.pl/trendy/galerie/design-za-kosmiczne-pieniadze-kuchnie-mistrzow,galeria,5875,0.html) | Kuchnie mistrzów za kosmiczne pieniądze Zobacz co się dzieje, gdy wpuścisz do domu słynnych designerów: Philippe'a Starcka, Karima Rashida, czy Marca Sadlera. |
[ ( http://static1.iwoman.pl/i/art/89/t122713.jpg ) ] (http://www.iwoman.pl/zdrowie/diety/grillowanie;nie;musi;byc;nudne;i;kaloryczne,100,0,844644.html) | Modny grill: indyk i oscypek Grillowane warzywa, pstrąg a nawet oscypek - dzięki nie nie będziesz się nudzić przy ruszcie. Tłustym kiełbasom mówimy nie. |
[ ( http://static1.iwoman.pl/i/art/134/t131462.jpg ) ] (http://www.iwoman.pl/zdrowie/diety/wino;biale;czerwone;a;moze;rozowe;-;z;czym;i;jak;podawac,62,0,790590.html) | Białe, różowe, czerwone - jak dobierać wina Różowe jest lekkie i aromatyczne, czerwone doskonale pasuje do mięs, a białe podkreśli smak dań rybnych. |