Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
aktualizacja

Do Witolda Choińskiego z Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa.: Czy po ujawnieniu afery mięsnej warto przejść na wegetarianizm?

0
Podziel się:
Do Witolda Choińskiego z Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa.: Czy po ujawnieniu afery mięsnej warto przejść na wegetarianizm?

*Money.pl: Media ujawniły, że w jednym z największych zakładów mięsnych odświeżano przedterminowe produkty i wysyłano je z powrotem do sklepów. Konsumenci nie czują się bezpieczni. Czy można podejrzewać, że tak jest w każdym zakładzie, ale jeszcze tego nie wykryto i nie nagłośniono? *
*Witold Choiński: * Konsumenci mogę czuć się bezpiecznie. Wszystkie zakłady są pod kontrolą. Główny Lekarz Weterynarii zlecił dodatkowe, szczegółowe inspekcje. Sprawa Constaru naszym zdaniem to jednorazowy przypadek. Karygodny, ale nie można go przekładać na całą branżę. Będzie jeszcze w tej sprawie oficjalne stanowisko związku.

*Money.pl: Constar to wasz członek. Jeśli zarzuty mediów się potwierdzą, jaki będzie jego los? *
*W.Ch.: * W historii związku nie było jeszcze takiego przypadku. Statut przewiduje sankcje dla członków, ale nie mogę wyprzedzać, ani przewidywać, jaka decyzja zapadnie. Musimy poczekać na zakończenie prowadzonych obecnie kontroli. Zobaczymy, jakiego będą ich efekty.

*Money.pl: Constar zepsuł reputację całej branży. *
*W.Ch.: * Na pewno bardzo negatywnie odbije się to na wizerunku wszystkich zakładów. Podkreślam, że sytuacja ta nie dotyczy całej branży, ale na pewno konsumenci będą nieufnie na nas patrzeć. Jednak mogą oni być spokojni. Kontrole zostały zaostrzone. Lekarze weterynarii zostali uczuleni na taki problem. A zakłady, które mają prawo sprzedawać swoje wyroby na terenie Unii, mają stały nadzór lekarza weterynarii.

*Money.pl: Nie muszę zostawać wegetarianinem? *
*W.Ch.: * Oczywiście, że nie. Ja też jem mięso i nie zamierzam przestawać.

Pytał: Bartosz Chochołowski

wiadomości
wywiad
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)