Notowania

Za granicą rośnie nam konkurent. Polscy drobiarze drżą o koszulkę lidera

Ukraina staje się naszym rywalem w produkcji żywności. Drób zza wschodniej granicy, eksportowany do UE, jest 40 proc. tańszy od polskiego. Nasi drobiarze drżą o pozycję unijnego lidera.

Podziel się
Dodaj komentarz
(WOJTEK LASKI)
Polska jest największym producentem drobiu w UE.

Nasz ukraiński sąsiad coraz prężniej wchodzi z żywnością na rynki europejskie. Jak przypomina "Rzeczpospolita", dzięki umowie o wolnym handlu i bezcłowym kwotom eksportowym wartość ukraińskiej żywności sprzedanej do Unii, według Eurostatu, skoczyła z 2,5 mld euro w 2011 r. do 5,4 mld rok temu. Eksport produktów z mleka czy mięsa, jak podkreśla gazeta, wzrósł dziesięciokrotnie.

Polscy drobiarze czują się zagrożeni. Jak mówi na łamach "Rzeczpospolitej" Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa, Ukraińcy stosują przy imporcie mięsa do UE nieuczciwe praktyki z kodami celnymi, przez co wprowadzają określone elementy mięsa beztaryfowo. Zdaniem KRD, w ten sposób do Unii wwieziono 30 ton mięsa drobiowego za 40 mln euro.

Zobacz także: Jak to jest z antybiotykami w mięsie z kurczaków

Drobiarze podkreślają też, że Ukraińcy są wspierani kredytami z Europejskiego Banku Inwestycyjnego i Banku Światowego.

Wzrost ukraińskiego eksportu widać we wszystkich kategoriach żywności. W 2011 r. wartość eksportu żywności z Ukrainy obliczano na 2,5 mld euro, a za ubiegły rok do 5,4 mld euro. Jedną trzecią eksportu stanowiło zboże.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagi: żywność, drób, wiadomości, gospodarka, gospodarka polska, najważniejsze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
13-04-2018

genowefaPewnie im POLSKI rzad pomaga, jakas tajemna dotacja. my wszystko z tamtad importujemy, nawet studentow na nasze darmowe uczelnie, dla polaków … Czytaj całość

13-04-2018

Maro08POPIS zamiast dbać i Polską gospodarkę to dba o Ukraińską. Zamiast czerpać zyski z Jamal II, modlą się żeby nie było Nordstreamu II. Wykańczają nasz … Czytaj całość

13-04-2018

GuapoOd 20 lat nie jem i nie robie rosołu z polskich kurczakówani nie mieckich ani nawet norweskich. Tylko kaczka i indyk. Ale wczoraj zrobiłem rosół z UA … Czytaj całość

Rozwiń komentarze (44)

Wybrane dla Ciebie